Laatste Nieuws

Bourdon luidt maandag

 

Aanstaande maandag, 6 maart, zal om 12.15 uur de Bourdon in de toren van de Oude Kerk bij uitzondering luiden. Het is een proef. 

De afdeling Vastgoed van de gemeente bereidt het groot onderhoud aan de toren van de Oude Kerk voor, dat half april begint en naar verwachting begin februari volgend jaar klaar is. Bij het onderhoud worden de kruk-luidassen van de Bourdon en de Laudateklok vervangen door Koninklijke Eijsbouts BV.

Bourdon luidt maandag

Tijden

Tijdens het proefluiden – eerste de grootste en daarna de kleinste klok – worden de tijden vastgelegd tussen het aanschakelen en de eerste slag, het aantal slagen per minuut én de tijd van uitschakelen tot de laatste slag. Zo kan ervoor gezorgd worden dat de Bourdon na het onderhoud hetzelfde klinkt als nu. 

9.000 kilo

De Bourdon is de grootste historische luidklok van Nederland. Hij weegt 9.000 kilo, heeft een diameter van 2,30 meter en is in 1570 gegoten door H. van Trier. Elke dag wordt de klok met een hamer aangeslagen op het hele en halve uur. Maar geluid wordt hij alleen bij bijzondere gebeurtenissen, zoals de bijzetting van leden van het Koninklijk Huis. En bij hoge uitzondering dus ook aanstaande maandag! 
Terug
vrijdag 3 maart 2017 09:43:32 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob