Laatste Nieuws

Verboden Porselein in Prinsenhof

 

In Museum Prinsenhof is vanaf 8 april de tentoonstelling Verboden Porselein – Exclusief voor de keizer te zien. Koningin Màxima komt de expositie openen. 

De expositie toont Chinees porselein uit de Ming-dynastie (1368-1644), afkomstig uit Jingdezhen. Deze Chinese stad was eeuwenlang het centrum van een florerende keramiekindustrie. Hier stonden de keizerlijke porseleinovens, die uitsluitend porselein van uitzonderlijke kwaliteit maakten voor het keizerlijk hof. Van ieder ontwerp werden reeksen geproduceerd en daaruit kozen de keurmeesters alleen het allerbeste om aan de keizer te presenteren. Wat overbleef moest vernietigd worden.

Verboden Porselein in Prinsenhof

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw werden tijdens archeologische opgravingen in Jingdezhen grote hoeveelheden van dit Ming-porselein teruggevonden. De objecten zijn nu voor het eerst buiten Azië te zien. 

Porselein en aardewerk

Ming-porselein is gemaakt van witte klei, kaolien, dat is vermengd met mineralen en gebakken op hoge temperatuur. Nederland maakt voor het eerst kennis met porselein door de VOC. Die had begin 17e eeuw een Portugees schip, een kraak, gekaapt en de lading buitgemaakt. Die lading - zijde en een grote hoeveelheid porselein – werd in Amsterdam geveild. Het werd een doorslaand succes en de VOC importeerde daarna op grote schaal zogenoemd kraakporselein. Nederlandse pottenbakkers konden nog geen echt porselein maken en gingen het Chinese porselein imiteren door blauwe decoraties op een witte ondergrond te schilderen. Dat was het begin van het Delfts blauwe aardewerk dat vooral in de 17e eeuw een grote bloeiperiode kende. Potten, vazen, schotels en tegels werden in grote aantallen gemaakt in de vele aardewerkfabrieken die Delft rijk was.

Politieke boodschap

Ruim 120 objecten uit het Archeologisch Museum in Jingdezhen en enkele topstukken uit Nederlandse musea geven een beeld van de smaak, maar ook van de religieuze en politieke boodschappen die de keizers met hun porselein wilden uitdragen. De expositie laat ook een serie objecten van porselein en Delfts aardewerk zien, die Chinese en Nederlandse kunstenaars uit Jingdezhen en Delft maakten – speciaal voor deze tentoonstelling. Maar waarom werd er zoveel van het beste porselein ter wereld vernietigd? Ontdek het in Museum Prinsenhof, waar de tentoonstelling tot 9 juli te zien is. 
Terug
vrijdag 3 maart 2017 09:46:26 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob