Laatste Nieuws

Duurzaamheidsrevolver

 

Volgende week woensdag stemt Nederland. Dat betekent kiezen. Duurzaamheidsambassadeur Jorine Koster is al weken onrustig - maar gaat absoluut stemmen.

Al weken ben ik onrustig over de aankomende Tweede-Kamerverkiezingen. Niet omdat ik niet weet wat ik moet doen, maar omdat het een belangrijke verkiezing wordt. Ik denk dat we het allemaal wel een beetje aanvoelen. Ik werd dan ook wakker op een goede zondagochtend en bedacht me dat ik in deze column zeker niet de kans voorbij moest laten glippen om er een beetje aandacht aan te schenken. Want uiteraard zijn duurzaamheid en de politiek met elkaar verbonden, maar het belang van duurzaamheid voor de toekomst van een stad als Delft is namelijk extra groot… 

Duurzaamheidsrevolver

Jullie hebben al mogen lezen dat mijn hartje klopt voor duurzaamheid. Misschien verwachten jullie dan van mij dat ik mijn duurzaamheidsrevolver uit zijn halster pak en jullie zal beschieten met mijn duurzaamheidskogels. Niets is minder waar, ik behoor namelijk tot de zwijgzame gematigde groep mensen die er niets voor voelen anderen te overtuigen hun mijn eigen opvattingen. Ik vind democratie belangrijk en vind het dus ook belangrijk dat iedereen zijn eigen stem mag laten horen. Wat ik wel graag doe is beredeneren waarom het belangrijk is om constructief te stemmen. Voor de toekomst en de volgende generatie. En wat is er nou meer in het belang van de toekomstige generatie dan duurzame innovatie? En mocht dat nou net heel veel te maken hebben met de stad waar we allemaal zo van houden, de thuishaven van de Technische Universiteit Delft.

 

Als jonge trotse Delftenaar kan ik het belang van de TU niet genoeg benadrukken. De TU bepaalt niet alleen het straatbeeld – lees: veel mannen en veel fietsen – maar ook de reputatie van Delft. De knappe koppen op de TU weten van duurzame innovatie. Duurzame innovatie is hot topic. Op de verschillende faculteiten wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Ook zijn er veel studenteninitiatieven, werkgroepen en projecten aan gewijd. Dat zien ze goed bij de TU want het is ook belangrijk; duurzaamheid gaat over onze toekomst. De toekomst van de planeet, en ook van ons mensen. Want welke sector is nou meer levensvatbaar voor technische innovatie als duurzaamheid? Het belang van stemmen voor een partij die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan is groot omdat het belangrijk is voor deze nieuwe generatie masterminds die onze wereld een stukje mooier gaan maken. 

 

Wat ik hoop is je mee te laten denken, over de toekomst van onze stad en een generatie veelbelovende slimme jonge mensen. Door vertrouwen in ze te plaatsen om te bouwen aan een toekomst waar we allemaal beter van worden. En hun een podium te geven waar ze hun ideeën de vrije loop kunnen laten. Innovatie hoort bij Delft, en in deze tijden is duurzaamheid een grote uitdaging voor deze stad. Het is daarom in ons belang om duurzame innovatie te ondersteunen door te erkennen dat het belangrijke brandstof is voor de toekomst van de plek die wij ons thuis mogen noemen. Met deze gedachte ga ik in elk geval naar de stembus op 15 maart.  

Jorine Koster (28) is eigenaresse van The Living en Hummus in Delft. Vanuit een duurzaam hart probeert ze de stad een stukje mooier te maken. Elke 2e donderdag van de maand heeft zij in @Delft een column over duurzaamheid in Delft.
Terug
vrijdag 10 maart 2017 07:44:03 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob