Laatste Nieuws

Filters van zes meter diep…

 

Hebt u ze al gezien op de Hippolytusbuurt, die gele putjes in de grond? Wat doen die daar? 

Eind mei en medio juni zijn er op de Hippolytusbuurt twaalf ‘gele putjes’ aangebracht. Deze putjes zijn de deksels van filters, die ruim zes meter diep de grond in gaan. De bodem op die diepte is vervuild en moet worden schoongemaakt – liefst op een natuurlijke manier – om te voorkomen dat de verontreiniging in de gracht of in het diepere grondwater terecht komt. Daar zijn de filters voor aangebracht.

Zo’n twee tot drie keer per jaar worden voedingsstoffen en bacteriën door de filters de grond in geïnjecteerd. Deze bacteriën breken de vervuiling af tot onschadelijke stoffen. De verwachting is dat de natuurlijke afbraak op deze manier in 2 à 3 jaar goed op gang kan worden gebracht. Zo hoeft de Hippolytusbuurt niet te worden opengebroken en afgegraven.

Filters van zes meter diep…

Minder in het oog springend

Hadden die putjes niet wat netter kunnen worden afgewerkt in de straattegels? Ja en nee. Nee, want er lopen heel veel kabels en leidingen onder de grond, waar de filters náást moesten worden ingebracht, en niet doorhéén. De mogelijke plekken voor de filters zijn daar mede van afhankelijk. En ja, de filters worden nu met de zeer in het oog springende gele filterdeksels afgesloten. De gemeente is bezig om deze deksels op korte termijn te vervangen door minder opvallende deksels.  

Als de bacteriën hun werk goed doen en er geen injecties meer nodig zijn – naar verwachting over maximaal drie jaar – worden de deksels weggewerkt uit het straatbeeld.
Terug
vrijdag 1 september 2017 08:31:24 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob