Laatste Nieuws

Buxusmot

 

Op dit moment duikt op vele plekken in de stad de buxusmot op. Vooral ’s nachts is deze nachtvlinder te zien en, zoals de naam al doet vermoeden, vooral bij buxussen.  

De buxusmot is een witte vlinder, met wittige vleugels die vaak een bruine rand hebben.  De mot leeft maar 8 dagen en legt in die periode ongeveer 150 eitjes. Dit doet zij in een spinsel van blaadjes van de buxusplant. De vuilgele jonge rupsjes die ontstaan uit deze eitjes ontwikkelen zich tot een felgroene rupsen met zwarte kop van 4 centimeter. Als de rupsen voldoende gegeten hebben verpoppen ze zich in het spinsel tot een buxusmot, die dan opnieuw eitjes gaan leggen.

Buxusmot

Verspreiding

Vanaf 2007 komt de buxusmot in Nederland voor. Oorspronkelijk is de buxusmot uit China afkomstig en waarschijnlijk met een partij buxussen in Europa terechtgekomen. Intussen komt de buxusmot in heel Nederland voor.

Buxus

De Buxus (sempervirens) is een sterke winterharde groenblijvende plant die vaak gebruikt wordt als haag. De plant is echter giftig voor veel dieren, maar niet voor de rupsen van de buxusmot. Omdat deze stof door de rupsen wordt opgenomen, worden ze met rust gelaten door vogels.

Vraat

De rupsen van de buxusmot kunnen in korte tijd de bladeren van de buxusplant opeten. Hierdoor verandert de plant  in dode takken en blaadjes en plakkerig spint. Als de plant plotseling bruine verkleuringen laat zien is er reden voor een grondige inspectie naar eitjes of rupsen.

Wat te doen?

Schade aan de plant kan voor een deel voorkomen worden door al in februari-maart te controleren of er spinsels of rupsen in de buxus zit. Door bij aantasting de plant meteen flink terug te snoeien en vooral de takken met eitjes, rupsen, larven, poppen en eitjes te verwijderen, kan de schade worden beperkt. De buxusstruik zal dan weer opnieuw gaan uitlopen. Het snoeiafval moet wel in dichte zakken worden afgevoerd, om verdere verspreiding te voorkomen. Controleer vervolgens om de twee weken of er weer rupsen zijn.

Andere manieren

Andere manieren zijn het handmatig verwijderen van  rupsen en poppen die in de planten zitten. Ook helpt het om rupsen en poppen met een harde waterstraal te verwijderen. Biologische bestrijding wordt ook wel toegepast met bijvoorbeeld een extract van kamille of met een oplossing van pepermunt. Chemische bestrijdingsmiddelen worden sterk ontraden, vanwege effecten op andere insecten en daarmee ook andere soorten als vogels. 

Delft groen, natuurlijk doen!

Regelmatig blog ik over een bijzondere diersoort of plant in Delft. Je leest waar deze dieren of planten gezien zijn en leert meer over hun gedrag en leefwijze. Zelf ook een bijzonder dier of bijzondere plant in Delft gezien? Laat het me weten. Ook foto's zijn welkom. Mailen kan naar dtubbing@delft.nl of kijk eens op de Twitter-pagina
Terug
vrijdag 1 september 2017 09:09:30 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob