Laatste Nieuws

Maaien: soberder én ecologisch

 

‘Gemeente, zijn jullie nog van plan om te maaien? Ik heb dit jaar nog geen maaimachine gezien of gehoord. En áls jullie komen, hebben jullie twee keer nodig – waarom niet gewoon in één keer?’ Groenspecialist Rob van Beek van de gemeente geeft antwoord. 

Van Beek geeft het onmiddellijk toe: het maaibeleid van de gemeente is aanmerkelijk veranderd, vergeleken met zo’n tien jaar geleden. “We zijn overgestapt naar ecologisch beheer, om de natuur in de stad te vergroten. Daarvoor hebben we veel gazons omgevormd naar ruw gras – gras met bloemen en kruiden. Het ecologisch beheer betekent minder maaien om planten en insecten meer leefruimte te bieden. In de afgelopen jaren zijn er ook veel natuurvriendelijke oevers aangelegd. 

Maaien: soberder én ecologisch

Daarnaast hebben we ook bezuinigingen moeten doorvoeren. Dit alles heeft ertoe geleid dat we de gazons en het ruw gras minder vaak maaien. De laatste twee jaar hebben we het ruw gras één keer per jaar en de gazons zo’n twintig keer per jaar gemaaid.”

Maaiseizoen

En het is momenteel het maaiseizoen. Dat loopt van half augustus tot – afhankelijk van het weer – half oktober. Maaiploegen gaan per wijk door de stad – van de Delftse Hout / Vrijenban tot aan Tanthof. “De maaiploegen zijn nog niet in elke wijk aan het werk geweest, dus als je ze nog niet gezien hebt, kan dat kloppen. Maar ze komen wel! Ze maaien het ruwe gras en laten het maaisel dan liggen. Daar liggen zaadjes in van soms bijzondere planten als orchideeën en ratelaars. Die willen we in het volgend jaar graag terugzien. Door het maaisel niet meteen weg te halen, maar pas na een week of wat, geven we dit zaad de kans te ontkiemen. Dat zorgt voor meer variatie in het groen.”

De eerste meter

Het budget voor het beheer van de openbare ruimte is dit jaar verhoogd met €250.000. Wat betekent dat voor het groenbeheer? Van Beek: “Dit geld gaat niet allemaal naar het groenonderhoud. We hebben er een extra ronde onkruidbestrijding mee kunnen bekostigen. En een groene, ecologisch onderhouden stad is mooi, maar je moet er geen last van hebben. Daarom maaien we 4 keer per jaar de eerste meter groen langs de belangrijkste fietsroutes weg. Dat gaan we volgend jaar langs álle fietspaden doen. Ook zichthoeken houden we kort.”

Niveau opkrikken

Dit jaar is trouwens ook een overgangsjaar, aldus Van Beek. “We zijn overgegaan van een eigen groendienst naar uitbesteding van de groenwerkzaamheden, door onder meer Werkse! En we gaan bekijken of we het onderhoudsniveau op sommige locaties  kunnen opkrikken – bijvoorbeeld rond winkelcentra en op drukke plekken. Dat zetten we allemaal in onze beheerkaart. Daar is niks geheims aan – vóór het eind van dit jaar is die voor iedereen die het wil, digitaal in te zien.”

Slootkanten

Trouwens, als het maaiseizoen is afgelopen, is het maaien nog niet voorbij. Dan maakt het Hoogheemraadschap de Delftse sloten winterklaar en maait het ook de eerste meter langs de slootkanten. En als het natuurvriendelijke oevers zijn? “Die nemen wij voor onze rekening”, zegt Van Beek. “Op een ecologische manier – daar willen we vooral de natuur een kans geven. Jaarlijks slaan we zo’n 20 tot 30 procent over – maar wel elk jaar een ándere 20 tot 30 procent.”
Terug
vrijdag 8 september 2017 07:55:54 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob