Laatste Nieuws

Delfts kunst: Jolanda Peeters

 

Een uit de hand gelopen hobby; een bevrijding; een avontuur – haar kunst betekent veel voor Jolanda Peeters, een van de exposanten op de Herfstsalon in Kadmium. 

Ze is veranderkundige en werkt als manager in een ziekenhuis, en dat doet ze met heel veel plezier. Maar beeldend kunstenaar is Jolanda Peeters ook – al duurde het wel even voor ze dat zelf zo zag. “Zoals zoveel mensen heb ik mijn hele leven creatieve dingen gedaan, náást studeren, werken, kinderen, sporten enzovoort. Gewoon: leuk om te doen.” Tot op een gegeven moment een van haar medecursisten bij De VAK naar de Willem de Kooning Academie ging, en daar de deeltijd kunstopleiding ging doen. “Ik dacht: dat is iets voor kunstenaars, niet voor mij. Maar toen mijn jongste zoon een jaar later de deur uit ging, vlamde het toch op: ze nemen me vast niet aan, maar ik kan het toch proberen?”

Delfts kunst: Jolanda Peeters

Ruw

Met het werk dat ze bij De VAK had gemaakt, deed ze toelatingsexamen. En werd aangenomen. “Vervolgens ben ik vier jaar lang - van 2011 tot 2015 – wekelijks twee avonden en de hele vrijdag naar Rotterdam gegaan. Ik wist in mijn werk wel zo’n beetje wat ik kon, maar bij dit had ik geen idee waar ik in sprong. Het was een avontuur - en dat avontuur bleek een feest te zijn!” Hoewel ze als deeltijder met de richting tekenen en schilderen begon, kreeg Peeters de gelegenheid om van alles uit te proberen. “Ik leerde op de werkplaats werken met hout, metaal en allerlei andere materialen. Zo kwam ik erachter dat ik het liefste met ruwe materialen werk. En dat ik het leuk vind om het verborgene in materiaal te onderzoeken en dat eruit te halen.” 

Schaduwen

Ze maakte bijvoorbeeld een serie metalen objecten, geïnspireerd op foto’s van een verbrand huis. En ze deed onderzoek naar schaduwen – en vertaalde dat in diverse objecten. Met haar werk studeerde ze succesvol af in de autonoom beeldende kunst. Pas toen haar opleiding achter de rug was, begon ze voorzichtig met exposeren. “De behoefte om de dingen die ik maakte naar buiten te brengen, had ik nooit. Wat ik maakte, maakte ik voor mezelf. Maar in het vierde jaar móet je wel.” Gaandeweg kreeg ze er zelfs plezier in om exposities op zo’n manier in te richten dat het haar werk meerwaarde gaf. 

Keihard

Ze verdiepte zich in de Delftse kunstenaarswereld en sloot zich onder meer aan bij Kadmium. “Nu móest ik wel, want als lid stel je doorgaans twee keer per jaar je werk tentoon – op de Lentesalon en de Herfstsalon – en neem je deel aan de Delftse atelierroute.” Dat is een goed ritme voor haar, want de ambitie om fulltime kunstenaar te worden heeft Peeters niet. “Wie van zijn kunst wil leven, moet een keihard gevecht voeren om door te breken. Maar ik doe mijn werk als manager heel graag, en ik heb niet het gevoel dat ik zó’n talent ben dat ik me in de kunstwereld kan opwerken. Ik wil gewoon mooie dingen maken!”  

Meer informatie over het werk van Jolanda Peeters vindt u op haar website. Een object van haar is momenteel te zien bij Kadmium aan het St. Agathaplein. Tot en met 22 oktober is daar de Herfstsalon ingericht. De Delftse atelierroute wordt gehouden op 7 en 8 oktober van 12.00 tot 17.00 uur.  Kijk voor meer informatie op de website van Kadmium.
Terug
vrijdag 29 september 2017 08:09:12 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob