Laatste Nieuws

30 jaar muziek maken in Delft

 

Oefenruimte SPOD bestaat 30 jaar. Op 7 oktober houdt ze een muzikaal feestje. Twee Mister SPOD’s, Martin Vermeer en Eric Geevers, over 30 jaar muziek mogelijk maken. 

Vanuit het landelijke project Jongeren bouwen voor jongeren van toenmalig minister Eelco Brinkman kon aan de Marlotlaan een oefencomplex gebouwd worden, naar een ontwerp van architect/muzikant Ernst Feekes. Brinkman kwam in oktober 1987 ook nog op de opening, zong enkele regels mee van ‘So You Wanna Be a Rock ’n’ Roll Star’ en zag dat het goed was. “Er stond een enorme rij vol inschrijvers – onder wie Martin voor zijn band en enkele leden van mijn band van toen”, zo blikt Geevers terug. “En het was uniek: een nieuw gebouw, speciaal gemaakt om in te kunnen repeteren”, vult Vermeer aan. “Vrij snel daarna werd SPOD een complete plug&play-oefenruimte: niks zeulen met versterkers, maar gewoon je instrument meenemen, inpluggen en spelen maar – en de drummer hoeft alleen z’n drumstokken mee te nemen.”

30 jaar muziek maken in Delft

Oefenen, opnemen, optreden

Vermeer trad in 1987 nog in dienst bij SPOD, Geevers volgde vijf jaar later. De afgelopen decennia hebben ze heel veel Delfts muzikaal talent over de vloer gehad. “Ook wereldacts die een Nederlandse tour doen, weten ons te vinden”, zegt Geevers. “Zoals de originele begeleidingsband van Elvis, die een tribute-tour deed. We zijn in de loop der jaren wel meer en meer opgeschoven, van oefenruimte-aanbieder naar muziekcentrum. We zijn ook een opnamestudio. We bieden bands een minipodium. Met Delftse podia werken we samen om er zogenoemde SPOD-avonden te organiseren – om SPOD-bands zo een groter podium te kunnen bieden. Onder meer bij Steck en het Cultuurlab. We bieden scholieren stageplaatsen op het gebied van muziek en techniek – en ze krijgen er van ons gratis een college muziekhistorie bij.”

Even veel talent, meer mogelijkheden

Oefenen, opnemen en optreden, SPOD maakt het mogelijk. Staat er nog steeds een rij voor SPOD? “Die rij is minder geworden”, zegt Geevers. “Deels komt dat ook door de grote vraag vroeger. Toen moesten we zo vaak nee verkopen, dat mensen uitweken naar andere oefenfaciliteiten. ’s Avonds krijgen we het nog steeds goed vol, maar als je op tijd belt, heb je gewoon grote kans om te repeteren. En overdag kun je hier vaak zo aan de slag, terwijl mensen misschien denken: ‘Bij SPOD kun je toch niet terecht’. Daarnaast: we hebben concurrentie gekregen van andere oefenruimtes, hoewel dat vaak om particuliere, dure faciliteiten gaat waar een band 24 uur per dag in kan. Dat is meer iets voor bands als de Earring! Verder is ook het consumptiepatroon veranderd. Stond vroeger een gitaar bovenaan je lijst van musthaves, nu is dat een mobieltje. Of een laptop – wat je dan wel weer kunt gebruiken om muziek mee te maken. Al met al denk ik niet dat er nu minder muzikaal talent of minder bands in Delft rondlopen dan 30 jaar geleden. Er zijn alleen meer mogelijkheden gekomen om muziek te maken – al moet je, als het een beetje volume moet hebben, toch naar een oefenruimte toe.”

Open dag

Vermeer wil wel graag benadrukken: SPOD biedt ambitieuze muzikanten weliswaar een springplank, maar ook ‘recreatieve’ muzikanten zijn welkom. “Ook als je muzikale ambitie niet verder reikt dan de oefenruimte, ben je hier hartstikke welkom. Elk muzikaal genre, van hiphop tot heavy metal, van smartlappen tot soul en alles ertussenin, elk muzikaal niveau, van beginner tot hooggeschoold, elke leeftijd, van junior tot veteraan en van band tot solist is welkom. En als je wilt weten wat hier allemaal gebeurt of mogelijk is, kom dan op 7 oktober naar SPOD.”

Want dan houdt SPOD open dag. Zelfs de geluiddichte deuren waarachter gerepeteerd wordt, gaan open, zodat je bij repetities van bands aanwezig kunt zijn – mini-optredens. En ’s avonds is er een JamFest, een jamavond in drie oefenruimtes. En dan: hoe op naar de volgende 30 jaar? Vermeer: “Het werk is de afgelopen dertig jaar ontzettend gegroeid. Als we net als dertig jaar geleden weer voorop willen lopen, zouden we meer moeten meegroeien – en hier een volwaardig muziekcentrum van moeten maken, met een echt podium en enige horecafaciliteiten.” Zit de buurt daar wel op te wachten? Geevers: “Ze merken er nauwelijks iets van als het goed geïsoleerd is, en als de entree komt aan de kant van de Provincialeweg – ik weet alleen niet of dat binnen de SPOD-structuur haalbaar is… maar hé, een idee voor de gemeente: geluidsisolatie subsidiëren voor podiumeigenaren?”  

Kijk voor meer informatie over SPOD en de open dag / het JamFest op de website en de Facebookpagina van SPOD.
Terug
vrijdag 29 september 2017 08:12:07 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob