Laatste Nieuws

Molen met crowdfunding verlichten

 

Als straks het spoorzonegebied wordt opgeleverd, is de monumentale Molen de Roos een blikvanger van jewelste. Tenminste, als de crowdfunding ‘Molen in het licht’ voldoende geld oplevert. Meedoen kan tot 17 februari. 

Wat hebben de Nieuwe Kerk, de Oude Kerk en Museum Prinsenhof gemeen met Molen de Roos? Het zijn allemaal Delftse monumenten waar je u tegen zegt. Wat is het verschil? Molen de Roos, in 1679 verhuisd van de locatie ter hoogte van de Ham naar de huidige locatie, is in handen van een stichting. “Die stichting en eigenaar de Hollandse Molen zorgen samen met tal van vrijwilligers, voor het onderhoud van de molen”, zegt molenaar Jan Spruit. “De andere monumenten zijn deels of helemaal van de gemeente, die – helemaal terecht – deze blikvangers in de schijnwerpers zet. En daar genieten we allemaal van.”

Molen met crowdfunding verlichten

73 procent

Ook Molen de Roos verdient sfeerverlichting, vindt Spruit. “Maar daar moet de stichting helemaal zelf voor opdraaien. En die eenmalige kosten kan de stichting niet betalen. Daarom hebben we fondsen aangeschreven en de gemeente en zijn we een crowdfundingcampagne begonnen om de benodigde € 20.000 bij elkaar te halen. We zijn 17 december begonnen en moeten dat bedrag op 17 februari binnen hebben. En ik heb er vertrouwen in: we zitten nu al op ruim € 14.000 – 73 procent van ons streefbedrag.”

Sfeervol – én duurzaam

Twintigduizend euro; is dat niet erg veel voor verlichting? “Welnee”, zegt Vian Paashuis, die als vrijwilliger deze campagne organiseert. “We hebben 30 sterke lampen nodig, die we hufterproof rond de molen willen plaatsen. We gaan voor duurzame led-verlichting, waarbij we de molen – inclusief de romp en woning – sfeervol in de schijnwerpers willen zetten.”

Vergapen

Niet alleen de molen verdient dit, ook Delft en de Delftenaren verdienen het, stelt Spruit. “De molen is de laatste schakel tussen het boerenland en de stad, is een pareltje uit ons gezamenlijk verleden. We verlichten de molen nu met twee bescheiden schijnwerpers. In augustus, als het spoorzonegebied wordt opgeleverd en de molen midden in een wandelgebied staat, dan kun je je vast wel voorstellen wat een mooi uitgelichte molen kan betekenen voor de omgeving en voor de Delftenaren. Toeristen die hier selfies komen maken, passanten die zich komen vergapen aan deze laatste van 17 windmolens die Delft ooit rijk was, of misschien wel speciaal voor deze molen naar Delft komen – de molen doet het ook nog, en biedt 9 klanten van DOEL van GGZ Delfland een leuke dagbesteding.”

Laten zien

Zaterdag 20 januari wordt in de spoorzone een feestje gevierd. Ook Molen de Roos is van de partij, en biedt onder meer rondleidingen. “En we hebben een proefopstelling gemaakt, om te laten zien wat sfeerverlichting kan doen. Dus als je ’s avonds op het Bolwerk een feestje viert: kijk even deze kant op, als je een idee wilt krijgen van wat Molen de Roos in het licht kan doen voor Delft. Daarna heb je nog voldoende tijd om aan de crowdfunding mee te doen.”

Stralend baken

Daarbij geldt: voor wat hoort wat. Paashuis: “Als je meedoet, maak je niet alleen de verlichting mogelijk, maar je krijgt méér. Van Molen de Roos-waxinelichtjes tot een VIP-rondleiding of een diner op de omloop van de molen. Of je kunt de tekst van je bedrijf een tijd geprojecteerd krijgen op de molen, of één van de dertig lampen adopteren – waar dus de naam van je bedrijf op komt te staan. En we hebben nog veel meer tegenprestaties voor je in petto. En, zoals een donateur het treffend verwoordde: als je meedoet, blijft Molen de Roos een stralend baken.”

 

 

De campagne duurt nog tot 17 februari. Kijk voor meer informatie of meedoen op de campagnesite. Kijk voor meer informatie op de site of de Facebookpagina van Molen de Roos. Of bekijk onderstaand filmpje.

 
Terug
vrijdag 19 januari 2018 09:16:43 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob