Laatste Nieuws

Binnenkort in Delft: Buurauto

 

Je bent milieubewust en springt zoveel mogelijk op fiets of tram. Toch heb je af en toe een auto nodig. Maar een elektrische? Die ligt ver boven je budget. Maar er zijn alternatieven. Zoals Buurauto. 

Delftenaar Bert van der Woerd is naar eigen zeggen een echte groene. “Ons huis is van label D naar label A verduurzaamd (zonnepanelen, dak- en spouwmuurisolatie, warmtepomp en straks een zonneboiler) en als coördinator van Climate Stewards zet ik me onder meer in voor boomaanplantprojecten. Ik geloof heilig in het zoveel mogelijk kleiner maken van onze ecologische voetafdruk – naar de biologische winkel gaan, afval scheiden, zuinig zijn met energie, verspilling tegengaan en zonnepanelen op je dak leggen. Maar daarnaast is het belangrijk om zo mogelijk je vervoer te verduurzamen. Je kunt niet alles tegelijkertijd doen, maar wel zoveel mogelijk.

Binnenkort in Delft: Buurauto

Zo lease ik duurzame kostuums voor het werk en spijkerbroeken. En zelf rijd ik al jaren een elektrische leaseauto van de zaak. Maar zodra het contract met de leaseauto erop zit en Buurauto hier in Delft gelanceerd wordt, ben ik de eerste klant.”

Geen gedoe

Buurauto is een initiatief van verkeerskundigen Johan Janse uit Breda en Alex van der Woerd uit Amersfoort, broer van Bert van der Woerd. Inmiddels is Buurauto in verschillende steden geïntroduceerd, zoals Rotterdam, Breda en Amersfoort. Ook in Delft, Den Haag en Amsterdam kun je binnenkort groene kilometers maken met Buurauto. “Elektrisch rijden wordt voor zakelijke rijders gestimuleerd”, zegt Alex van der Woerd. “Maar voor particulieren is elektrisch autorijden vaak te duur. En dan is delen met de buren handig, zoals met zoveel dingen die je niet dagelijks gebruikt. Bezit wordt steeds minder belangrijk. Buurauto geeft je wel het gemak en plezier van een auto, maar niet de lasten. En, geen gedoe met verzekeringen, onderhoud en wegenbelasting.”

Delen met buren

Met Buurauto is elektrisch rijden voor iedereen financieel haalbaar. Buurauto is een elektrische auto die je deelt met je buren. Heb je ‘m nodig? Dan reserveer je plaats en tijdstip op de app. Vervolgens open en sluit je de auto met je smartphone en je rekent na de rit af – ook met je telefoon. Je deelt je auto met je buren. Dat betekent dat je niet alleen geld uitspaart en het milieu minder belast, maar dat er ook minder auto’s op straat staan. Van der Woerd: “Het doel is niet de goedkoopste deelauto te bieden, maar elektrisch rijden betaalbaar te maken voor iedereen.”

Warme kring

Het verschil tussen Buurauto en andere deelautobedrijven is dat je met Buurauto precies weet wie de andere berijders zijn: je buren. Je weet van wie die modderige voetafdrukken op de vloermat zijn, maar kunt er ook op rekenen dat de auto altijd in de buurt staat. Met bekenden een auto delen, zorgt voor saamhorigheid en een gevoel van gezamenlijke zorg en verantwoordelijkheid voor de auto, vertelt Van de Woerd: “Wij noemen dat de warme kring. Het mooiste is als mensen zelf buren werven, maar als je daar geen zin in hebt, kun je je natuurlijk ook gewoon melden als individuele deelnemer. Dan word je gewoon toegevoegd aan de dichtstbijzijnde groep.”

 

Kijk op de website van Buurauto voor meedoen, merken, actieradius, kosten en aanmelden. 
Terug
vrijdag 19 januari 2018 09:35:57 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob