Laatste Nieuws

De verschilmakers van ISOFA

 

Ruim 30 vrijwilligers van ISOFA begeleiden mensen die in financiële problemen zijn geraakt naar een leven zonder schulden. ‘Als vrijwilliger van ISOFA kun je echt het verschil maken. Dat geeft een kick!’ 

Wat was het verschil dat ISOFA-vrijwilligers in 2016 maakten? Ze voorkwamen eenentwintig huisuitzettingen. Ze wisten zeven keer afsluiting van energie of water te voorkomen. Ook hebben ze zes mensen in staat gesteld zich te verzekeren om zo een boete te voorkomen. In totaal hebben ze ruim tweehonderdvijftig mensen met schulden geholpen of begeleid naar een leven zonder schulden. “Mensen helpen, iets voor ze betekenen, dat is een belangrijke drijfveer voor onze vrijwilligers”, zegt Co van der Maas, voorzitter van ISOFA. “

De verschilmakers van ISOFA

Door mensen in staat te stellen weer schuldenvrij te leven, dat is alsof je ze weer léven teruggeeft, zoals cliënten het zelf zeggen. En dat geeft een enorme kick en maakt het dankbaar werk.”

Kerken en moskeeën

ISOFA is gelieerd aan het ISF, het Interkerkelijk Sociaal Fonds, dat drie kerken in 1994 oprichtten om Delftenaren te helpen als ze in acute financiële problemen zijn geraakt waar geen overheidsvoorziening in voorziet. “Inmiddels hebben elf kerken – of geloofsstromen, want het gaat ook om moskeeën – zich bij het ISF aangesloten. Het ISF merkte dat het niet altijd makkelijk is om met geld om te gaan en begon in 2006 met een handvol persoonlijk budgetbegeleiders om mensen te begeleiden bij het op orde krijgen van hun financiële huishouding. Dat is ISOFA geworden. Nu werken er ruim 30 vrijwilligers.”

Goud

Budgetsteun en -begeleiding – in hoeverre kun je dat overlaten aan vrijwilligers? Van der Maas: “Vrijwilligers zijn ons kapitaal – ons goud. We zorgen ervoor dat ze zich niet vertillen. Als mensen een traject moeten doorlopen van een wettelijke schuldsanering, doen wij een stap terug; dat is betaald werk. We kunnen mensen in zo’n traject wél begeleiden, om ze wegwijs te maken in het woud van de financiële regels en mogelijkheden en ze te leren omgaan met geld. Dan fungeren we als budgetmaatje. Ook is voor ons een grens als voor de financiële huishouding de verantwoordelijkheid van de cliënt moet worden overgenomen; ook dán doen we een stap terug, dat laten we over aan professionals.”

Doorverwijzen

ISOFA houdt wekelijks een open spreekuur in de Vierhovenkerk aan de Obrechtstraat. “Soms hebben mensen aan één gesprek voldoende om weer zelf verder te kunnen, soms liggen zaken gecompliceerder en verwijzen we door naar de Financiële Winkel van de gemeente of maken we een vervolgafspraak. Ja, ISOFA is misschien niet zo bekend bij de meeste Delftenaren – gelukkig! – maar andere instanties weten wat we doen en verwijzen mensen graag naar ons door.”

Vertillen voorkomen

Vrijwilligers zijn het kapitaal van ISOFA; wat kun je verwachten als je vrijwilliger van ISOFA wilt worden? “Nou, allereerst een hartelijk welkom, want meer vrijwilligers kunnen we heel goed gebruiken! En als je na een kennismakingsperiode nog steeds als vrijwilliger aan de slag wilt, dan geven we je handvatten om aan de slag te kunnen: een driedaagse opleiding over de regelingen die er landelijk en lokaal zijn op financieel gebied, met gesprekstechnieken en waarin we de do’s & don’ts van het vrijwilligerswerk uitleggen. Zoals: neem nóoit de verantwoordelijkheid van je cliënt over, en respecteer áltijd de privacy van je cliënt. Als het toch nodig is om de verantwoordelijkheid over te nemen of de privacy aan te tasten? Prima, maar nóoit door ons, maar door beroepskrachten. Want, zoals ik zei: we willen niet dat ze zich gaan vertillen.”

 

 

Kijk op ISOFA.nl voor meer informatie of voor aanmelden als vrijwilliger of bel 06 – 1900 4038.
Terug
vrijdag 2 februari 2018 08:38:50 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob