Laatste Nieuws

MEISJE IN DE SCHIJNWERPER

 

Op maandag 26 februari 2018 start het Mauritshuis met Het Meisje in de schijnwerper: een diepgaand onderzoeksproject naar het Meisje met de parel (1665) van Johannes Vermeer.  Foto Ivo Hoekstra/ Mauritshuis  

Het Mauritshuis hoopt zo meer te weten te komen over de manier waarop Vermeer  Meisje met de parel schilderde en de materialen die hij gebruikte. Het onderzoek dat gebruikmaakt van de nieuwste technieken duurt twee weken en wordt uitgevoerd voor de ogen van het publiek in het Mauritshuis.

Om het onderzoek aan het Meisje met de parel zichtbaar te maken voor bezoekers is in het museum een speciaal uit glas opgetrokken atelier gebouwd. Tot en met zondag 11 maart wordt het schilderij daar intensief onderzocht. In dezelfde ruimte is een multimediapresentatie waarin Mauritshuis-restaurator en onderzoeksleider Abbie Vandivere met video en blogs toelichting geeft op wat zich binnen het atelier afspeelt.

MEISJE IN DE SCHIJNWERPER

TOPWETENSCHAPPERS

Het onderzoeksproject Het meisje in de schijnwerper wordt uitgevoerd door een team van internationaal erkende specialisten van het Rijksmuseum Amsterdam, TU Delft en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ook Shell Technology Centre Amsterdam, Maastricht University, Universiteit Antwerpen, National Gallery of Art Washington en Hirox Europe werken mee. Na het onderzoek door topwetenschappers behoort het schilderij tot de best gedocumenteerde kunstwerken ooit.

DICHTERBIJ DAN OOIT

Het project Het meisje in de schijnwerper is een unieke kans om wetenschappelijk onderzoek aan een wereldberoemd schilderij van dichtbij mee te maken. Bezoekers moeten er wel rekening mee houden dat het schilderij zelf niet altijd even goed zichtbaar is gedurende het onderzoek. Een 3D-reproductie hangt ook in het Mauritshuis, zodat bezoekers nog steeds foto's kunnen maken. 
Terug
vrijdag 2 februari 2018 10:24:04 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob