Laatste Nieuws

Bijna in Delft: Happy Tosti!

 

In Den Haag, Hoofddorp, Leiden en Breda kun je voor ontbijtjes, koffie en lunches al terecht bij Happy Tosti. Zeer binnenkort kan dat ook in Delft. 

Happy Tosti is een lunchrestaurant waar hoofdzakelijk mensen werken met een arbeidsbeperking. In 2015 opende de eerste vestiging de deuren in Den Haag; Hoofddorp en Leiden volgden snel daarop. Vorig jaar besloten de initiatiefnemers hun concept ook open te stellen voor franchisenemers. Met als ambitie: binnen vijf jaar vijfhonderd banen scheppen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De eerste franchise-Happy Tosti opende onlangs de deuren in Breda. Delft wordt de tweede, met Nikki van Boxtel als eigenaar. 

Bijna in Delft: Happy Tosti!

Paplepel

De Delftse Van Boxtel komt uit een horecagezin. “Mijn ouders runden jarenlang een sociaal restaurant met een team van langdurig werklozen. Het is me dus met de paplepel ingegoten.” Ze kwam op het idee om een Happy Tosti in Delft te beginnen doordat haar 20-jarige zoon Jim bij de Haagse vestiging van Happy Tosti werkt. “Van heel dichtbij zag ik wat het voor hem betekent om een vaste baan en collega’s te hebben. Jim is in de afgelopen tijd zó gegroeid!” 

Bevlogen

En dat werken kun je volgens Van Boxtel nergens beter doen dan bij Happy Tosti. “Het is de perfecte mix tussen sociaal en commercieel ondernemerschap – en dat vond ik al vóór mijn zoon er werkte. Happy Tosti heeft producten van goede kwaliteit en daarnaast is het echt een beleving om daar te zijn. Wie binnenkomt wordt letterlijk welkom geheten en gaat gegarandeerd met een glimlach weer naar buiten.” Toen Van Boxtel hoorde dat de eigenaars met een franchiseformule wilden beginnen, was ze dan ook direct geïnteresseerd. Lachend: “De bevlogenheid van de eigenaren werkte duidelijk aanstekelijk…”

Turven

Vorig jaar tekende ze de intentieovereenkomst voor een Happy Tosti in de Delftse binnenstad. “Dat laatste was voor mij een absolute must; ik ben groot fan van de binnenstad. Het heeft iets dorps, mensen herkennen je als je een zaak inloopt.” Drie maanden lang trok ze rond het middaguur de binnenstad in om het aantal bezoekers van lunchrooms te turven. “Mijn conclusie was dat er ruimte voor een onderscheidend concept is. Want het bijzondere van Happy Tosti is natuurlijk dat we ons inzetten voor talentontwikkeling van een kwetsbare groep.”

Twitteren

Haar ondernemersplan werd meteen goedgekeurd door de bank die ze om een lening vroeg. “In het plan zat een gedeelte dat ik kon overnemen van Happy Tosti, want zaken als inrichting, leveranciers et cetera liggen min of meer vast. Maar ik heb ook veel over mijn  eigen motivatie en drijfveren in het plan opgenomen.” Vervolgens ging ze praten met Delftse ondernemers, waaronder Corine Korrel van vmbo On Stage, het Stads-Koffyhuis, Firma van Buiten en Kobe Vastgoed. Iedereen was bereid om haar advies te geven. En toen ze daar enthousiast over twitterde, reageerde ook wethouder Ferrie Förster positief. “Binnen een week zat ik bij hem aan tafel. Dat is Delft! Natuurlijk ken je niet iedereen, maar men wil je graag helpen.” 

Kaagman

Van Boxtel vond een prachtige locatie: Voldersgracht 4. Het pand wordt op dit moment heringericht. “Ik moet me natuurlijk aan bepaalde regels van Happy Tosti houden, maar eigen Delftse accenten werden alleen maar toegejuicht. Nu gaat Hugo Kaagman een mooie Delfts blauwe decoratie aanbrengen en er komt kunst van Ipse de Bruggen aan de muur.” 

Topteam 

 Van Boxtel wil vijf à zes mensen met een arbeidsbeperking aan het werk helpen in haar zaak. En omdat ze zeven dagen per week open wil zijn, komt er nog een assistent-bedrijfsleider bij. “Daarnaast komt er op vaste dagen een jobcoach die de medewerkers leert hoe ze tosti’s, salades enzovoort moeten maken. Dat is een vast gegeven bij Happy Tosti. En dat het werkt, heb ik in Leiden kunnen zien toen ik daar een tijdje meedraaide. Wat een topteam!" 

Vader

Sinds ze de weg van het ondernemerschap bewandelt, moet ze extra vaak aan haar overleden vader denken. “Hij is nog steeds mijn grote voorbeeld. Als iets even tegenzit, herinner ik me wat hij vaak zei: ‘De moeilijkst bewandelde weg geeft uiteindelijk de meeste bevrediging.’ En een andere stelregel van hem: ‘Als je gaat ondernemen, is er één voorwaarde: enthousiasme.’ Nou, met dat laatste zit het méér dan goed!”

 

Happy Tosti aan Voldersgracht 4 opent de deuren op 26 februari. De officiële opening vindt plaats door wethouder Ferrie Förster op 23 maart. Kijk voor meer informatie op www.happytosti.nl
Terug
vrijdag 16 februari 2018 08:29:11 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob