Laatste Nieuws

Proef met deelfietsen

 

Deelfietsaanbieder Mobike start, in samenwerking met de gemeente en TU Delft, half maart een proef met deelfietsen in Delft. 

Vijf organisaties in Science Park Zuid, ten zuiden van de Kruithuisweg, doen mee aan de proef: TU Delft, Applikon, Deltares, Exact en 3M. De proef biedt een kans om in de praktijk te onderzoeken of er in Delft vraag naar deelfietsen is.

Mobike plaatst bij aanvang van de proef 100 fietsen op strategische punten, met name op de route van de stations naar de TU. De fietsen zijn uitgerust met een simkaart, GPS en bluetooth. Ze worden door gebruikers geparkeerd op de plaats van bestemming, waar de volgende gebruiker deze fiets weer kan oppikken. Via een app op de smartphone wordt de klant naar de dichtstbijzijnde fiets verwezen. Door deze technologie zijn de deelfietsen altijd goed te vinden. Daarnaast zijn de fietsen dankzij hun opvallende uiterlijk ook herkenbaar.

Proef met deelfietsen

Waar wel en waar niet

Samen met betrokken partijen is bepaald op welke locaties deelfietsen wel en niet wenselijk zijn. Een voorbeeld van een verboden zone zijn de twee ondergrondse stallingen bij station Delft, waar deelfietsen dus geweerd worden. Fout geplaatste of ongebruikte fietsen kunnen leiden tot hinder en overlast. Ze worden door Mobike opgehaald en teruggeplaatst op locaties waar veel vraag is naar de deelfiets. De gemeente Delft grijpt deze proef aan om tegelijkertijd regels voor deelfietsen uit te werken.

Verminderen autogebruik

De deelfietsen zijn maar één onderdeel van een pakket maatregelen van de vijf betrokken organisaties op Science Park Zuid. De ambitie is om het gebruik van de auto te verminderen en zo de doorstroming te bevorderen, de CO2-uitstoot te verminderen en de ruimte die de auto in beslag neemt, te verkleinen. Daarmee wordt het gebied bereikbaarder, leefbaarder en duurzamer. 
Terug
vrijdag 23 februari 2018 08:33:56 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob