Laatste Nieuws

Talentenhuis open

 

Op 12 maart gaat het Talentenhuis van start. Een sociaal huiswerkinstituut dat open staat voor leerlingen van alle achtergronden. Want iedereen verdient dezelfde kansen, vindt initiatiefnemer Martijn Kirsten.

Leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool en alle groepen van het voortgezet onderwijs kunnen zich nú aanmelden voor het Talentenhuis. De huiswerkbegeleiding wordt aangeboden van maandag tot en met donderdag, tussen 15.00 en 18.00 uur. Kirsten (48): “De helft van de plaatsen is bestemd voor kinderen uit gezinnen die dit anders niet kunnen betalen. Voor hen kost een dagdeel € 2. En als ook dát echt niet lukt, dan zoeken we samen een oplossing. Want elk kind verdient deze kans.” Voor kinderen uit gezinnen met hogere inkomens kost een dagdeel € 25. Komen ze vaker, dan nemen de kosten per dagdeel af.

Talentenhuis open

Ongeveer marktconforme tarieven? “Klopt. We krijgen voor het eerste jaar subsidie van de gemeente en enkele fondsen, maar op termijn moeten we op eigen benen staan. Daarom hebben we ook gewoon betalende kinderen nodig. Het voordeel van deze mix is dat iedereen een bredere blik op de samenleving krijgt.”

Enthousiast

Het Talentenhuis is gehuisvest in het Stanislas college, locatie Krakeelpolderweg. “We zijn heel blij met hun aanbod,” zegt Kirsten. “Per dagdeel kunnen we zestien kinderen plaatsen. Worden het er meer, dan mogen we een tweede groep beginnen in het Science Centre Delft.” Een pool van vrijwilligers staat al klaar om de leerlingen te gaan begeleiden. “Het is een mooie mix van jong en wat ouder en er kunnen zeker nog mensen bij. Ik hoop ook op een aantal TU-studenten.” Wat een huiswerkbegeleider moet zijn, is vooral: enthousiast, zegt Kirsten. “Zware inhoudelijke deskundigheid is niet nodig. Als vrijwilligers word je goed begeleid en daarbij gaat het meestal over helpen plannen en de leerling helpen iets zélf uit te zoeken.”

Beter maken

De initiatiefnemer heeft al diverse projecten op zijn naam, waaronder benefiet golftoernooien, wetenschappelijke kinderlezingen in Theater de Veste en de Delft City Shuttle. Wat beweegt deze Delftenaar? “Ik heb jarenlang gewerkt in de commerciële dienstverlening waarbij ik geld verdiende voor mensen die het al heel goed hadden. Dat begon steeds meer aan me te knagen. Na die periode van tien jaar kreeg ik de kans een tijd bij de gemeente Delft te werken. Een nieuwe wereld ging voor me open! Ik besloot me te gaan richten op sociaal ondernemerschap. Met commercie is niets mis, zolang je er de wereld mee beter probeert te maken.”

Stichting

Sinds een jaar zijn de projecten van Kirsten c.s. ondergebracht in stichting Klassewerk, met een driekoppig bestuur. Ook het Talentenhuis valt onder de stichting. “Uit onderzoek wisten we dat reguliere huiswerkbegeleiding kansenóngelijkheid in de hand werkt. Om die reden bedachten we dit model, waarbij juist het scheppen van gelijke kansen voorop staat. We willen als stichting onze kennis en ervaring ten dienste stellen van de samenleving. En natuurlijk hopen we anderen te stimuleren dat ook te doen.”

Leerlingen die moeite hebben met de lesstof, leren en/of huiswerk plannen, kunnen zich nu aanmelden voor huiswerkbegeleiding bij het Talentenhuis. Ga naar www.talentenhuisdelft.nl of bel Martijn Kirsten op 06-20 04 79 78. Ook personen die als vrijwilliger huiswerkbegeleiding willen geven, zijn van harte welkom zich via de site of telefonisch aan te melden.
Terug
vrijdag 9 maart 2018 08:12:48 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob