Laatste Nieuws

Beukenklas schoont op

 

Op 24 maart is het de Landelijke Opschoondag. Ook in Delft wordt opgeschoond. En dat je daar al heel jong mee kunt beginnen, bewijzen de kinderen van De Beukenklas van de Freinetschool Delft, locatie De Vriesstraat. ‘Vorig jaar haalden ze 3 kilo aan zwerfvuil op.’

Op vrijdag 23 maart – ja, een dag eerder, omdat de school op zaterdag dicht is – gaan weer zo’n 25 kinderen van groep 1 en 2 (de Beukenklas) het zwerfvuil rond de Freinetschool Delft te lijf. “En nu niet alleen het afval tussen het groen of op de stoepen, maar ook met een schepnetje drijvend zwerfvuil uit de nieuwe gracht aan de Spoorsingel scheppen”, zegt juf Aafje Kooiman. “De buurt opschonen, dat vinden de kinderen hartstikke leuk, met een grijpstok troep – peukjes, plastic en papier - van de stoep halen, en nu ook met een schepnetje bezig zijn.”

Beukenklas schoont op

Inspirerend

Het blijft niet alleen bij deze eenmalige opschoonactie. “Nee, het afgelopen jaar hebben we aandacht besteed aan het thema duurzaamheid”, zegt Kooiman. “Aan recyclen, en de plastic soep in de oceaan. Het inspireerde de kinderen echt, nu beïnvloeden ze ook hun ouders om afval te scheiden, om geen troep te maken. Indrukwekkend!”

Drie kilo

Vorig jaar haalden de kinderen drie kilo aan zwerfvuil op. Wat wordt het dit jaar? “Nou ja, dat gaan we zien. Wat het in elk geval wordt: kinderen die het naar hun zin hebben tijdens de zwerfvuiljacht, ouders die gezellig meedoen, een opgeruimde buurt en dankbare buren – die trouwens heel welkom zijn om ook mee te doen.”

 

Schoon belonen

De Landelijke Opschoondag is een eenmalige opschoondag, om de buurt opgeruimd en netjes te maken. En daarna? Scholen en verenigingen die hun buurt daarna opgeruimd en netjes hóuden, kunnen daarvoor worden beloond met brons, zilver of goud. Ze kunnen daar, afhankelijk van hoe groot het gebied is dat ze schoon houden, jaarlijks € 100 tot € 300 mee verdienen. Kijk voor meer informatie of aanmelden op www.delft.nl/schoonbelonen. Meer informatie over de Landelijke Opschoondag op Nederlandschoon.nl.
Terug
woensdag 14 maart 2018 08:45:40 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob