Laatste Nieuws

Challenge Call: meedoen makkelijker maken

 

Op donderdag 19 april vindt de tweede Challenge Call plaats, om maatschappelijke organisaties uit te dagen met initiatieven te komen om meedoen aan de samenleving makkelijker te maken. Zoals Lekker Bezig, een initiatief waarin GGZ/DOEL, Firma van Buiten, Stunt en sinds dit jaar ook Hoeve Biesland samenwerken om mensen in staat te stellen lekker bezig te zijn.

Elke maand melden gemiddeld zo’n tien Delftenaren zich aan bij één van de partners van Lekker Bezig. Zij hebben geen indicatie voor dagbesteding, maar zijn niet in staat om zelfstandig de stap naar vrijwilligerswerk of betaald werk te kunnen maken.

Challenge Call: meedoen makkelijker maken

Meedoen werkt, samenwerking loont

“Met Lekker Bezig willen we deze mensen een opstap daarnaar bieden, met steun en begeleiding”, zegt Anja van Driel van DOEL. “En het werkt. We zien de deelnemers groeien. ‘Ik heb een plek waar ik elke dag heen kan en waar ik me gewaardeerd voel’, ‘Ik voel dat ik intelligent ben en talent heb. Ik wil dat gebruiken en nuttig zijn voor de maatschappij’ – zomaar wat reacties van de deelnemers. Meedoen werkt. En met Lekker Bezig willen we meedoen makkelijker mogelijk maken. Dat is ook de bedoeling van de Challenge Call. Alle partners van Lekker Bezig zijn ook actief als re-integratiebedrijf. Nu we samen actief zijn binnen Lekker Bezig, weten we elkaar makkelijker te vinden. Ook deze samenwerking loont.”

Breder palet

Met de deelname van Hoeve Biesland kan Lekker Bezig nu een breder palet aan activiteiten aanbieden. Van cateren of werken in het Buurtkippenhok tot toeristen wegwijs maken in de Delft City Shuttle of fietsen repareren, van leuke dingen maken met hout tot ondernemen binnen een sociale coöperatie, van moestuinieren tot stallen mesten op de boerderij – “Er zit altijd wel iets tussen waar je je prettig voelt”, aldus Van Driel.

Energie

En als mensen érgens van opknappen, is dat wel van bezig zijn op de boerderij, stelt Gerard van der Meer, die de deelnemers op Hoeve Biesland begeleidt. “We zijn heel laagdrempelig, geen verplichting, mensen kunnen hier in de moestuin aan de slag, of koeien verzorgen, of in de boerderijwinkel werken. Bij ons zit je niet in je hoofd, maar ben je met je handen bezig. In de natuur. Ik zie hoe mensen hier weer tot zichzelf komen, weer aan zichzelf werken. Dat is wat de natuur sowieso met je doet; de natuur heelt. We kregen een keer een jonge schoolverlater – was niet vooruit te branden, blowde zich suf. Hij heeft zich hier hervonden, was op het laatst bijna niet meer bij te houden! Dat geeft energie.”

Op naar betaald werk – of vrijwilligerswerk

En dan gaan ze na een tijdje lekker bezig te zijn geweest weer weg. Wat dan? “Dat laat zien dat het tijd is voor Lekker Bezig 2.0”, zegt Van Driel. “Ofwel: doorzetten, zorgen dat ze doorstromen naar regulier vrijwilligerswerk. Of, nog beter, naar betaald werk. Dat vraagt om extra begeleiding, en om samenwerking met Delft Voor Elkaar en Werkse! om mensen mogelijkheden te kunnen bieden door te stromen naar betaald of vrijwilligerswerk.”

 

Kijk voor meer informatie op www.lekkerbezigdelft.nl. Lekker Bezig en andere initiatieven worden mogelijk gemaakt door het Initiatief Sociaal Domein. Om zorg en ondersteuning in Delft beter, sneller, eerder en lichter te maken. Zodat uiteindelijk iedereen mee kan doen. Ook een initiatief om meedoen makkelijker mogelijk te maken, of meer weten over deze initiatieven? Kom op 19 april naar de tweede editie van de Challenge Call! Die vindt plaats van 14.00-18.00 uur in het Prinsenkwartier aan het Sint Agathaplein 4. Wel graag vooraf aanmelden via LEF@delft.nl. Kijk voor meer informatie op www.delft.nl/keerpunt.
Terug
zaterdag 14 april 2018 07:50:55 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob