Laatste Nieuws

Schulden? Zoek hulp!

 

Heeft u schulden? U hoeft zich nergens voor te schamen. Hoe sneller u bij de gemeente aanklopt voor een schuldhulpverleningstraject, hoe sneller u weer schuldenvrij kunt zijn. Het Delftse echtpaar Van der Heiden deed dit en ziet de toekomst weer zonniger in.

De broodjeszaak van Jan (59) en Trudy (53) van der Heiden* was een begrip in de wijk, tot de crisis kwam. Aanvankelijk maakte het echtpaar zich niet zoveel zorgen; het was vaker even minder gegaan en ze hadden spaargeld op de bank. Maar de verwachte opleving bleef ditmaal uit. Trudy: “We kregen steeds meer schulden. En ons spaargeld was er op een gegeven moment doorheen.”

Schulden? Zoek hulp!

Schaamte

Omdat ze het te duur vonden, hadden ze zich nooit verzekerd voor mindere tijden. Daar kwam de zwakke gezondheid van Jan nog bij, vertelt hij. “Ik had al een tijd last van benauwdheid op de borst. Maar ik ging niet naar een specialist, vanwege het eigen risico. Stom, ik weet het, maar die schulden drukten zó op ons – ik wilde er niet nog méér bij! We schaamden ons en spraken er met niemand over. Zelfs onze inwonende dochter van 23 wist van niets! Ze werkt en had best kost en inwoning kunnen betalen, maar we hadden het haar gewoon nooit gevraagd. Om dezelfde reden vroegen we eerst geen uitkering aan.”

Bloot

Toen de schuld was opgelopen tot € 73.000 en deurwaarders begonnen aan te bellen, beseften Jan en Trudy dat ze er op eigen kracht niet uitkwamen. Jan: “Toen hebben we bij de gemeente een afspraak gemaakt en zijn een schuldhulpverleningstraject in gegaan. Je moet dan echt even met de billen bloot, maar we waren natuurlijk niet de eersten die met schulden op de stoep stonden.” Na de aanmelding hielp een consulent van de Financiële Winkel het echtpaar met een plan om de financiële problemen op te lossen. 

Sport

Trudy: “Het bleek enorm op te luchten om er eerlijk over te zijn. Ook tegen onze dochter; ze betaalt nu mee aan het huishouden. Jan ging op aanraden van de consulent naar de cardioloog. Hij is inmiddels gedotterd en het gaat nu veel beter. We hebben allebei werk gevonden in de horeca. Nog zeker anderhalf jaar moeten we rondkomen van een vast bedrag; de rest gaat naar de schuldeisers. Maar de budgettraining die we hebben gehad, helpt daar echt bij. Het is bijna een sport geworden om van weinig rond te komen. Weet je wat enorm helpt: we hebben weer uitzicht. We gaan het redden!”

*In verband met privacy zijn gefingeerde namen gebruikt.
Terug
vrijdag 27 april 2018 06:56:59 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob