Laatste Nieuws

In de gracht? Uit de gracht!

 

Jaarlijks verdrinken er zo’n 60 huisdieren – honden en katten – in de grachten. Als ze eenmaal in de gracht zijn beland, lukt het ze niet meer om eruit te komen. Delftse Wallies kunnen deze huisdieren redden. Vrijdag worden er 10 aangebracht in de gracht aan de Voorstraat. 

De Delftse Wallies zijn bedacht door Voorstraatbewoner Willeke van de Groep en haar vriendin Bea van den Bos. “De dierenambulance houdt het aantal verdronken katten, honden – en ook jonge watervogels – bij. In de eerste helft van 2017 registreerde de dierenambulance zo’n vijf verdronken honden en katten per maand. Daarom hebben Bea en ik het initiatief ‘In de gracht - uit de gracht’ bedacht: zogeheten Delftse Wallies, uitstapplekken van gecoat staal in de gracht van 30 bij 50 centimeter, waar watervogels even kunnen bijkomen, en waarvan honden en katten de kade op kunnen klauteren.”

In de gracht? Uit de gracht!

Veiliger en betere waterkwaliteit

De Delftse Wallies moeten de gracht niet alleen veiliger maken, maar ook bijdragen aan een betere waterkwaliteit. In overleg met het Hoogheemraadschap is het ontwerp zodanig gemaakt dat plantengroei mogelijk is en vissen er kunnen schuilen. Studio Dumbar heeft belangeloos geholpen bij het ontwerp. Als pilot worden vrijdag tien Delftse Wallies bevestigd aan de kademuur van de Voorstraat, vanaf een fluisterboot van Stunt. Op een later tijdstip worden (onder)waterplanten toegevoegd. En dan? Van de Groep: “Dan gaan we monitoren – bijhouden of de Delftse Wallies katten, honden en jonge watervogels kunnen redden en of ze bijdragen aan een betere waterkwaliteit. Als dat het geval is, gaan we ons inzetten om de Wallies ook in de andere grachten geplaatst te krijgen – en in andere steden.”
Terug
vrijdag 4 mei 2018 08:20:46 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob