Laatste Nieuws

Bijzondere ontdekking aan Wijnhaven

 

Bij de verbouwing van Wijnhaven 19 in Delft is een bijzondere ontdekking gedaan. Er werd een forse strook behang aangetroffen, mogelijk uit het begin van de 19de eeuw, maar misschien is het nog ouder.

“Het behang is aangetroffen direct achter de voorgevel aan de bovenzijde van drie wanden en bestaat uit meerdere lagen. De oudste, achterste laag heeft een groene kleur en is een zogenaamd veloutébehangsel”, zo laat Martijn Andela, adviseur en toezichthouder monumentenzorg bij de gemeente Delft weten. “Dit type behang bestond uit een linnen weefsel waarop met lijm een dessin werd aangebracht. Hierna werd de baan behang bestrooid met gekleurd wolscheersel dat bij de lakenverver werd betrokken. Door de wolvezels in de lijm kreeg het behang reliëf en het uiterlijk van een fluwelen behangsel.”

Bijzondere ontdekking aan Wijnhaven

1568

Van het patroon is niet genoeg te zien om het behangsel te reconstrueren, maar volgens Andela  dateert het vermoedelijk uit de 18de eeuw toen veloutébehang veel werd toegepast. “Het kan echter nog ouder zijn, want dit type behang werd in Delft al in 1568 gemaakt, toen de verboden pamfletten van de ter dood veroordeelde Harman van Schinckel gebruikt werden als onderlaag voor een dessin van wolscheersel.”

Franse tijd

Op het groene veloutébehang zijn kranten aangebracht als onderlaag voor het daarop gelijmde papierbehang met draperieën. Een deel van de tekst is in het Frans. Andela: “Gezien de leeftijd van de kranten en het papierbehang is dat geen wonder, want veloutébehang dateert uit het eerste kwart van de 19e eeuw en van 1795 tot 1813 stond het tegenwoordige Nederland onder het gezag van Frankrijk.”

Goedkoper alternatief

“Vanaf de Franse tijd werd papierbehang langzamerhand goedkoper en toegankelijk voor de middenklasse, waardoor het steeds meer werd toegepast. Net zoals veloutébehang een goedkoper alternatief was voor kostbaarder stoffen, zo imiteerden de patronen en motieven op papierbehang vaak kwistig geplooide, luxe weefsels”, vervolgt Andela. “Het grijze behang met groene accenten aan de Wijnhaven is daarop geen uitzondering; het toont de voor zijn tijd zo kenmerkende gedrapeerde stoffen, bijeengebonden met koorden.”

Apothekers en medici

De ontdekking van het behang roept meer vragen op, bijvoorbeeld wie het nieuwe papierbehang destijds heeft uitgezocht. “Bekend is in ieder geval dat Wijnhaven 19, dat vanouds ‘Het Haechje’ heette, in het begin van de 19de eeuw in het bezit was bij de familie van apothekers en medici Van der Boon Mesch”, zegt Andela hierover. “Deze familie woonde ook aan de Wijnhaven, al is het niet helemaal zeker of dat in dit pand was, omdat de familie meerdere panden aan de Wijnhaven bezat. Vader Hendrik Carel van der Boon Mesch was getrouwd met Elisabeth J. van Braam. Het zou dus zo maar kunnen zijn dat zij het behang heeft uitgekozen.”
Terug
vrijdag 18 mei 2018 09:32:15 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob