Laatste Nieuws

Gezocht: innovaties voor proeftuin Delft

 

De stad gebruiken als proeftuin voor vernieuwingen: dat is de opzet van het project ‘Proeftuinen Delft’. Delft geeft bedrijven en kennisinstellingen letterlijk de ruimte om innovaties te testen in de praktijk.

Slimme lantarenpalen in Abtswoude, die zorgen voor hun eigen stroom en alleen aangaan als er fietsers aankomen en met elkaar communiceren – ‘Zeg, er komt zo een fietser aan, wil jij die zo even bijlichten?’ Duurzame wasmachines waarbij je betaalt per wasbeurt, in studentencomplexen. Verkeerslichten die met elkaar communiceren om verkeersstromen in goede banen te leiden. Zo maar wat voorbeelden van innovatieve toepassingen die momenteel of binnenkort in Delft worden uitgeprobeerd. Delft wil zich nog nadrukkelijker beschikbaar stellen als proeftuin voor innovaties.

Gezocht: innovaties voor proeftuin Delft

Met klant naartoe fietsen

“Delft telt veel kennisinstellingen, innovatieve bedrijven en fieldlabs, die voortdurend producten en innovaties ontwikkelen”, zegt Jos Littel van ‘Proeftuinen Delft’ van de gemeente. “Deze vernieuwingen willen ondernemers ook kunnen testen en uitproberen ‘in het echie’. De gemeente biedt die mogelijkheid, dicht bij huis, met lokale proeftuinen in de openbare ruimte. Zodat je er als ondernemer gewoon met je klanten naartoe kunt fietsen.”

Proeftuinen en fieldlabs

Delft kent al een aantal proeftuinen en fieldlabs, waar innovaties – op kleine schaal en in een gecontroleerde omgeving – kunnen worden uitgetest. Zoals The Green Village, Flood Proof Holland en sinds deze week ook de WaterStraat. Ook de TU Delft heeft een fieldlab, het fieldlab UPPS, om ondernemers en ontwerpers in staat te stellen te experimenteren om via 3D printing hun producten te ‘ultrapersonaliseren’.

Maatschappelijk nut

De gemeente wil nu ook mogelijkheden bieden om een proeftuin te starten ín de stad. Het kan gaan om locaties in de openbare ruimte die geschikt zijn om prototypes te testen en door te ontwikkelen, bijvoorbeeld wegen en parken, maar ook openbare gebouwen en woningen. Het aanbieden van een proeftuin gaat natuurlijk altijd na overleg met alle betrokken partijen en eigenaren. En de innovaties moeten wel een maatschappelijk nut dienen.

Demonstratie

Het is ook mogelijk om een locatie in te richten om een product te demonstreren, zodat geïnteresseerde partijen het in bedrijf kunnen zien. Dit kan de gemeente eveneens faciliteren. “En ik beloof het niet, maar wellicht kan de gemeente optreden als launching customer – de eerste grote afnemer van een innovatie. Bijvoorbeeld? Nou, als een innovatie net aansluit op een vernieuwingsnoodzaak bij de gemeente. Van, bijvoorbeeld, lantaarnpalen.”

 

Meer weten over de mogelijkheden die Delft biedt als proeftuin? Mail Jos Littel van de gemeente Delft, e-mail jlittel@delft.nl.
Terug
vrijdag 18 mei 2018 09:40:43 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob