Laatste Nieuws

Iconen op de brug

 

Delft telt honderden fiets-/voetgangersbruggen. Hoe kunnen deze het slimst onderhouden worden? En hoe kun je deze bruggen een Delftse ‘touch’ geven? Delftenaren kunnen over dit laatste meedenken.

In Tanthof zijn de komende jaren veel fiets-/voetgangersbruggen na 30, 40 jaar aan vervanging toe. Dat is voor de gemeente aanleiding om deze bruggen te standaardiseren en het ontwerp daarvoor aan te besteden. Inmiddels is het ontwerp vastgesteld – bedacht door ontwerper en bruggenspecialist Johan Büdgen van ipv Delft. “De gemeente had bewust weinig technische eisen gesteld om de ontwerpvrijheid maximaal te houden. Er zijn slechts een paar eisen gesteld met als belangrijkste doelstelling: ontwerp een brug met een Delftse touch. Een standaard, betaalbare en gebruiksvriendelijke brugoplossing waarbij het toepassen van innovatie van nu en in de toekomst mogelijk is.”

Iconen op de brug

Knipoog

Zijn visie beantwoordde volgens de gemeente dit vraagstuk het beste. “De bruggen kenmerken zich als een rustig ornament in de wijk”, licht Moniek Wibier, gemeentelijk civiel adviseur toe. “Met een moderne knipoog naar het historisch karakter van Delft. In het midden van de brugleuning wordt een icoon afgebeeld dat een verhaal vertelt over Delft.” Bedoeling is dat alle te vervangen fiets-/voetgangersbruggen, met uitzondering van die in de binnenstad, uiteindelijk door zo’n brug worden vervangen.

Delftse verhalen

Delft is een stad van veel iconen. De iconen op de brug moeten samen het verhaal van Delft vertellen. Eind dit jaar staat de vervanging van de eerste bruggen gepland – te beginnen in Tanthof en in Buitenhof. “We zijn op zoek naar typisch Delftse iconen, die die Delftse verhalen symboliseren”, zegt Wibier. “Die kunnen we een plaats geven in het midden van de brugleuning. Elke brug – of alle bruggen in een wijk, daar zijn we nog niet uit – kan zo één van de vele verhalen van Delft vertellen. De omwonenden van de te vervangen bruggen in Tanthof en Buitenhof hebben we nu gevraagd: welk icoon vertelt voor jullie hét verhaal van Delft? Vermeers Meisje met de Parel? De kerktorens? Innovaties? Willem van Oranje? Of…? Telkens als een brug aan vervanging toe is, gaan we de omwonenden hierover benaderen. We gaan nu ‘iconen verzamelen’, de ideeën van de omwonenden zelf – kom met iconen over de brug! En wie weet, staat eind dit jaar úw icoon in de brugleuning!”

 

Bewoners van Tanthof en Buitenhof hebben / krijgen binnenkort een brief in de bus over hoe zij voor deze Delftse ‘touch’ kunnen zorgen en hoe ze hun icoon kunnen aanmelden. Kijk voor meer informatie op www.delft.nl/wijkbruggen.
Terug
zaterdag 23 juni 2018 07:20:51 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob