Laatste Nieuws

‘Wateroverlast? Houd de putten vrij!’

 

De regen viel met bakken uit de Delftse hemel, op 31 mei van dit jaar. Rond 11.00 uur stonden delen van de stad blank. Wat doet de gemeente tegen wateroverlast – en wat kunnen we zelf doen?

Barend Colijn, coördinator team Service Openbare Ruimte van de gemeente: “We hadden de laatste tijd meer stortbuien gehad, maar dit was wel heel veel! Kolken liepen vol, water spoelde onder de fundering van gebouwen en het stroomde zelfs door de kademuur van de Schie.” Op allerlei plekken spoelde zand weg en ontstonden verzakkingen. Een groep van twaalf medewerkers van de afdeling Uitvoering was op straat om de schade te beperken. Colijn: “De meldingen die via de calamiteitentelefoon binnenkwamen, losten we zo mogelijk direct op – denk aan vrijmaken van afvoerputten, afgebroken takken weghalen en  terugplaatsen van omhooggekomen putdeksels.

‘Wateroverlast? Houd de putten vrij!’

Op allerlei plekken was bovendien de bodem verzakt; met afzettingen probeerden we te voorkomen dat die gevaar opleverden.” Rob Starink, coördinator team Technisch Beheer Openbare Ruimte: “We lieten de gemalen harder pompen. En de tunnelgoten in Tanthof harkten we schoon met de hand – omdat de tunnels blank stonden, konden de veegwagens er niet meer in.”   

Alarmlijn

Bijkomend probleem: vanwege de wateroverlast moest het Stadkantoor ’s middags ontruimd worden en was het tussen 12.00 en 14.45 uur telefonisch niet bereikbaar. Colijn: “In die uren kregen we alleen enkele meldingen via de alarmlijn. Zodra het stadskantoor weer bereikbaar was, liep het aantal meldingen flink op: tot zeven uur kregen we er 55 binnen.” Nog tot negen uur ’s avonds waren vijf gemeentelijke medewerkers op straat aan het werk. Toen konden ze naar huis, moe maar voldaan.
Omdat na de regenval ’s middags de zon was gaan schijnen, waren veel waterplassen de volgende dag weg. Maar het werk was nog lang niet klaar, vertelt Starink. “Er kwamen weer volop nieuwe meldingen. Gaten in de grond kunnen ook ná de regenval nog ontstaan – tot wel twee dagen later.”

Bezemen

De kans op heftige regenval neemt toe, zegt Starink. “Maar burgers kunnen er ook zélf veel aan doen,” vult Colijn zijn collega aan. “Ten eerste: tegel je tuin niet vol, want dan kan het water nergens heen. En ten tweede: houd de putten op straat vrij. Mensen die hun stoep vegen, bezemen bladeren en vuil nogal eens naar de stoeprand. Dat zorgt nou net voor verstopping van de kolken. Een put moet schoon zijn om water te kunnen doorlaten, dus het helpt enorm als mensen het afval dat ze opvegen in de afvalbak gooien. En: bij heftige regenval even gaan kijken of er geen bladeren op de putten voor hun huis liggen.”
Terug
vrijdag 29 juni 2018 08:22:26 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob