Laatste Nieuws

Piepsysteem tegen plaagdieren

 

Het is goed weer geweest voor de processierups. De gemeente is momenteel druk bezig om de haarden van deze rupsen te bestrijden. De bestrijding van andere plaagdieren in de openbare ruimte gaat het hele jaar door. Delftenaren kunnen meehelpen de overlast van plaagdieren tegen te gaan.

De bestrijding van de eikenprocessierupsen begint al in het voorjaar, als de rupsen net uit zijn. “En nu is het zaak de haarden aan te pakken”, zegt Frits Doeleman, Gebiedsbeheerder van de gemeente. “Die zijn vooral te vinden rond de Hoflaan en het Delftechpark. Als je ook haarden van de processierups hebt gespot: geef het door aan de gemeente!”

Piepsysteem tegen plaagdieren

Piepen

Alle plaagdieren uit Delft verjagen of verdelgen zal niet mogelijk zijn. “We kunnen veel, maar de natuur kan nog veel meer. We willen wel voorkomen dat plaagdieren echt een plaag gaan vormen.” De gemeente hanteert daarvoor het zogenaamde piepsysteem: “We komen in actie na meldingen. Als je een rat hebt gezien, laat het ons via een melding weten. Achter muizen gaan we niet aan: die veroorzaken vooral overlast in huis, niet in de openbare ruimte. Daar kun je als bewoners zelf tegen in actie komen. Dat geldt ook als je een wespennest in je tuin hebt. De gemeente bestrijdt plaagdieren alleen in de openbare ruimte.”

Preventief

Komen er veel meldingen uit een bepaald gebied dan kan de gemeente overgaan op preventieve maatregelen. Op twee plekken in de stad bestrijdt de gemeente plaagdieren preventief, dus niet alleen als er gemeld wordt. In Poptahof bestrijdt de gemeente, samen met Van der Vorm (eigenaar van De Hoven) en Woonbron, ratten preventief. Aan de Burgwal bestrijdt de gemeente vliegen die op de zaterdagmarkt afkomen, met natuurvriendelijke lokstoffen in de bomen.

Geen gif

Bij de bestrijding van plaagdieren komt tegenwoordig trouwens geen gif meer aan te pas. Ratten worden met rattenklemmen bestreden; deze klemmen zijn ongevaarlijk voor spelende kinderen. “We zijn overgegaan op natuurvriendelijk beheer van de openbare ruimte, daar willen we en mogen we geen gif bij gebruiken. Wel biedt natuurvriendelijk beheer plaagdieren extra schuilplekken – in hoog gras bijvoorbeeld en in droogvallende rioleringsbuizen, doordat we de afvoer van schoon hemelwater en vuil huishoudwater hebben gescheiden. Maar op deze plekken vormen ze geen plaag; dat gebeurt pas als ze voedselrijke plekken hebben ontdekt.”

Niet voeren

Wat kun je er als Delftenaar zelf aan doen om te voorkomen dat dieren een plaag gaan vormen? Doeleman: “Het belangrijkste is: geef ze geen eten! Houd de openbare ruimte schoon, klop het tafelkleed niet uit over je balkon, ruim op na de barbecue, dat soort zaken. In Voorhof zijn we een campagne hierover begonnen. En meld het als je geplaagd wordt door ratten. Wij komen dan in actie.” Hij voegt direct de daad bij het woord: er komt een melding binnen, van een haard van de processierups. Doeleman staat op. “Aan het werk!”

 

Een melding van plaagdieren kunt u telefonisch 14015 of via www.delft.nl/melding doorgeven. Kijk voor meer informatie op www.delft.nl/plaagdierbestrijding.
Terug
vrijdag 6 juli 2018 08:59:09 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob