Laatste Nieuws

Iepenspintkever weer actief

 

De iepenspintkever is weer actief. Besmette iepen moeten zo snel mogelijk worden gekapt. Besmette iep gezien? Geef het door aan de gemeente!

De iepen die bezocht zijn door de iepenspintkever gaan in de meeste gevallen dood aan de gevolgen van de iepziekte. Adequaat handelen is geboden om verdere besmetting tegen te gaan. Het is van het grootste belang dat besmette iepen zo spoedig mogelijk gekapt worden.

Als niet snel gereageerd wordt, ontstaan er broedhaarden. In een zogeheten broedboom bevinden zich eitjes, larven, poppen of volwassen exemplaren van de iepenspintkever. Dit soort bomen vormt een acuut gevaar voor de verspreiding van de ziekten. 

Iepenspintkever weer actief

Het valt niet mee om een broedboom te herkennen. Er moet namelijk naar de inboorgaatjes van de vrouwtjes iepenspintkever gezocht worden. Deze kunnen zich over de gehele stam voordoen. De gaatjes zijn 1 tot 4 mm groot. Het varieert van een enkel gaatje tot vele tientallen. Zodra de kleintjes uitvliegen, wordt het duidelijker: dan lijkt het alsof een schot hagel op de bast is afgevuurd. Want er kunnen duizenden jonkies per boom uitvliegen. Een dode iep of een partij iepenhout die niet juist is behandeld blijft maximaal twee jaar geschikt als broedhaard. Het is dus van het grootste belang dat de zieke iep zo snel mogelijk gekapt wordt en dat het besmette hout op de juiste wijze behandeld word.

Al besmet

Tot nu toe is bekend dat in de buurt van de Marlotlaan/Buitenwatersloot 13 tot 15 iepen besmet zijn. Ook aan het Nassauplein zijn besmette iepen. De teller staat momenteel op 28 besmette iepen – deze worden binnen anderhalve week gekapt. Hierna zal een nieuw plantgat gemaakt worden zodat in het aankomende plantseizoen weer nieuwe bomen geplant kunnen worden.

 

Ziet u een besmette iep? Geef het door via www.delft.nl/melding, of bel 14015.
Terug
vrijdag 6 juli 2018 09:01:22 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob