Laatste Nieuws

Delftse Helden – van Talentenhuis Delft

 

Vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor Delft en voor Delftenaren; dat zijn Delftse Helden, die van Delft een Gouden Sociale Gemeente maken. Zoals Alexander Ettema en Daan de Quartel, die talenten begeleiden bij Talentenhuis Delft.

Sinds april dit jaar is er het Talentenhuis Delft, om scholieren van 9 tot 17 jaar huiswerkbegeleiding te bieden, ook als de ouders het misschien niet kunnen betalen. De Quartel (78 jaar) en Ettema (34 jaar) vormen de begeleiders voor de talenten die op dinsdag naar het Talentenhuis komen. Voormalig scheikundig ingenieur De Quartel was na 10 jaar vrijwilliger bij de KinderAcademie toe aan iets anders – liefst wel ‘iets met kinderen’. “Ik zag een oproep staan voor het Talentenhuis. Goede zaak. Het is nu nog pionieren geblazen – wel machtig mooi om te zien hoe de kinderen zich hier ontwikkelen.”

Delftse Helden – van Talentenhuis Delft

Beetje Boeddha

Pionieren trok ook de aandacht van Ettema. Na zijn afstuderen als industrieel ontwerper bij de TU Delft kwam hij erachter dat er geen industrieel ontwerper in hem school. Maar wat wel? “Mmm, levensontwerper komt misschien het dichtst in de buurt. Leven is een zoektocht naar jezelf, naar wat in je zit – en hoe je dat eruit kunt halen en kunt komen tot een betere versie van jezelf. Een beetje Boeddha. En als begeleider van het Talentenhuis Delft wil ik de talenten van de kinderen helpen ontwikkelen en tot bloei te laten komen. Het werkt trouwens twee kanten op; het helpt me ook om mijn eigen talenten te ontwikkelen.”

Wat extra bieden

Dus op dinsdag krijgen de kinderen gestructureerd bijles in rekenen, taal, geschiedenis, wiskunde, natuurkunde? De Quartel: “Nee, de leerlingen bepalen zelf de les. Ook heel individueel, niet klassikaal. Laatst wilde een leerling weten hoe staartdelingen werken en wat een determinant was. Okay. Dus zocht ik maar even op internet staartdelingen en determinant op… – was voor mij ook een goede les.” Ettema vult aan: “Wij zijn goed in ongestructureerd bijles geven. Daarmee bieden we de leerlingen wat extra’s, we richten ons op wat ze zélf willen leren. Het mooie van het Talentenhuis is, dat leerlingen die komen, echt zelf wíllen leren. Zo moest een leerling op school een presentatie houden. Dat heeft ze bij ons voorbereid, ze heeft bij ons een proefpresentatie gehouden. De anderen gaven hele goede feedback. En ze kreeg een dikke 8 voor haar presentatie.”

Talenten volgen

Tijdens de begeleiding verloopt alles misschien ongestructureerd, maar na afloop houden Ettema en De Quartel de lessen en vorderingen gestructureerd bij in een talentvolgsysteem. “Om meerdere redenen”, zegt De Quartel. “Om de ontwikkelingen van onze talenten te volgen, als overdracht voor de begeleiders op de andere dagen, en om te kijken of het Talentenhuis werkt – of misschien moet ik zeggen: om aan te tonen dát het Talentenhuis werkt.” Talentenhuis Delft is nu nog een pilot en loopt tot eind dit jaar. En dan? Ettema: “Dan kijken we wat Talentenhuis Delft de talenten te bieden heeft. En of er voldoende vraag is – bij leerlingen, de ouders, vanuit scholen. En of we voldoende begeleiders hebben, gelet op de te verwachten groei. We begeleiden nu zo’n drie talenten per begeleider – gemiddeld komen er zes, zeven kinderen. Dat vind ik redelijk ideaal, maar als meer talenten zich aanmelden, hebben we meer begeleiders nodig.”

Geen mal

Inmiddels telt Talentenhuis Delft negen begeleiders, dus de talenten kunnen vanaf september op meer dagen per week begeleid worden. Meer begeleiders zijn welkom. Wat heb je als begeléider nodig? Ettema: “Ik heb me aangemeld uit nieuwsgierigheid en leergierigheid – want wijsheid werkt twee kanten op. En omdat ik iets wil doen voor de samenleving, voor een ander, voor de talenten van de ander. Die talenten een toekomst bieden.” De Quartel: “Er is niet een mal waar alle begeleiders in passen. We zijn allemaal verschillend. Er is ruimte om je eigen invulling eraan te geven. Van belang is wel de overtuiging dat de leerlingen en hun talenten centraal staan. Dat betekent maatwerk – er is evenmin een mal waarin je de talenten tot ontwikkeling kunt laten komen.”

 

Meer weten over Talentenhuis Delft of aanmelden als leerling of begeleider? Dat kan via www.talentenhuisdelft.nl.
Terug
vrijdag 13 juli 2018 09:15:01 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob