Laatste Nieuws

Delftse Helden – van de DVA

 

De DVA, de Delftse Vakantie Activiteiten kent zo’n 80 Delftse Helden, vrijwilligers die deze weken 400 Delftse kinderen een ‘reis om de wereld’ aanbieden in Delft. Melanie Wessling is één van deze tachtig vrijwilligers. ‘Onze kick? De kinderen bekaf naar huis sturen, na een fantastische dag.’

Afgelopen maandag zijn de Delftse Vakantie Activiteiten van start gegaan. Twee weken lang gaan kinderen vanaf sportpark Biesland op ‘wereldreis’ – thema van de vakantieweken is ‘Reis om de wereld’. Zo gaan de kinderen van 6 en 7 jaar onder meer ‘op expeditie’, naar Kids Playground, terwijl de groep van 10 tot 12 jaar dan spelenderwijs probeert te komen tot de beste handeldeals voor hun continent.

Delftse Helden – van de DVA

Iets leuks zoeken

Wessling doet nu voor het vijfde achtereenvolgende jaar mee als vrijwilliger. “Toen ik 16 was, zei m’n moeder tegen mij: ‘Zoek jij eens iets leuks om de zomer door te komen.’ Meedoen aan de DVA leek me wel wat. Als kind heb ik zelf ook de vakantieactiviteiten bezocht. En het beviel me prima. Ik kon toen alleen één week meedraaien, omdat ik zelf al vakantie had geboekt. Sindsdien plan ik mijn eigen vakantie eromheen.”

Kick off in februari

Inmiddels is ze als uitvoerend coördinator toegetreden tot de kerngroep, die al vanaf februari bezig is om de twee vakantieweken mogelijk te maken. “Elk jaar ververst het team zich – als je tussen 16 en 28 jaar bent, kun je als vrijwilliger aan de slag bij de DVA. Ik kan nog wel een flink aantal jaar mee. In februari beginnen we met de kick off: wat gaan we komend jaar doen, wat wordt het thema, welke activiteiten passen daarbij? Daar moeten we antwoorden op vinden. In maart staan de plannen in de steigers.”

Geluk

En sinds afgelopen maandag zijn de vrijwilligers meer dan fulltime aan het werk. “We beginnen om 7.30 uur en sluiten af rond 18.00 uur. Elke dag roepen we iemand uit tot de ‘Leiding van de Dag’.” Leuk hoor, de vakantie-activiteiten, maar waarom ben je bereid om je twee weken fulltime – en een groot deel van de rest van het jaar parttime – voor de DVA in te zetten? Wessling: “Ik vind het moeilijk om deze vraag concreet te beantwoorden. Ik vind gewoon álles leuk! De omgang met vrijwilligers onderling, de omgang met de kinderen, ons streven om de kinderen aan het eind van de dag bekaf naar huis te sturen, na een fantastische dag. En voor mezelf: ik kan er veel in kwijt van wat ik opsteek tijdens mijn studie International Media- & Entertainment Management. Het sterkt mij in mijn overtuiging dat je geluk kunt plannen.”

Mooiste compliment

Wat de vrijwilligers volgens Wessling bindt, is hun hart voor de zaak, voor de DVA. “Voor 150 van de 400 kinderen zijn deze twee weken hún vakantie. Hun ouders hebben geen geld voor een ‘echte’ vakantie. Alle kinderen, en in het bijzonder déze kinderen de tijd van hun leven geven, dat is waar we het voor doen. Vorig jaar was er een jongetje van 4. ‘Ik wil naar huis’, zei hij op de eerste dag. Hij kwam een paar dagen niet opdagen, en kwam weer. Zelfde verhaal: ‘Ik wil naar huis.’ Maar op de laatste dag vroeg hij: ‘Wanneer gaan we naar huis?’ We zeiden: ‘Over 10 minuten.’ Zei hij: ‘Maar ik wíl helemaal niet naar huis!’ Dan smelt ik hoor, dit is het mooiste compliment wat we kunnen krijgen. En: hij is dit jaar wéér van de partij!”

 

Meer weten over de DVA? Kijk op de website of de Facebookpagina van de DVA.
Terug
vrijdag 20 juli 2018 07:02:04 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob