Laatste Nieuws

Zwemplas Delftse Hout weer open

 

Het is gelukt: voor de officiële start van de zomervakantie zijn de blauwalgen in de zwemplas in de Delftse Hout voldoende bestreden. Het negatief zwemadvies is opgeheven en de plas kan weer volop worden gebruikt door zwemmers en andere recreanten.

De afgelopen periode was de hoeveelheid blauwalg in de zwemplas in de Delftse Hout zo groot dat er een negatief zwemadvies werd afgegeven, want van blauwalg kun je goed ziek worden. Door het toedienen van zeer sterk verdunde waterstofperoxide is de blauwalg nu verdreven. Hoe lang de plaaggeesten wegblijven, dat is afwachten. In voorgaande jaren leverde dezelfde behandeling vijf  ‘blauwalgvrije’ zwemweken op.

Zwemplas Delftse Hout weer open

Veel voedingsstoffen

De behandeling die is uitgevoerd door Arcadis in opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland is wat je noemt symptoombestrijding: de blauwalgen komen een keer terug. Zij horen namelijk bij natuurwater. Dat ze zo talrijk worden dat het problemen geeft, komt doordat er in de plas te veel voedingsstoffen zitten. En doordat er te weinig concurrentie is voor de blauwalg.

Maatregelen

Om hierin verandering te brengen hebben de gemeente Delft en Delfland in het verleden maatregelen genomen om het aanbod van voedingsstoffen te verkleinen. Door te baggeren, bladafval te verminderen, een lokvoerverbod voor vissers in te stellen en de ganzenpopulatie terug te dringen. Om de concurrentie te vergroten zijn bovendien natuurvriendelijke oevers aangelegd. Dat heeft wel geholpen, maar nog niet genoeg.

Zwemzomer

Daarom onderzoeken het hoogheemraadschap en de gemeente Delft samen met de omgeving wat er nog  meer gedaan kan worden om het ecologisch evenwicht in de plas te verbeteren. Dat is wel een kwestie van langere adem. Voor nu is ervoor gekozen om op deze ‘snelle’ manier de vele recreanten die de zwemplas bezoeken een hopelijk probleemloze en fijne zwemzomer te bezorgen.

Wat kun je zelf doen?

Zwemmers, vissers en andere recreanten kunnen allemaal meehelpen de blauwalg zo lang mogelijk weg te houden. Laat je hond niet bij het water poepen, gooi geen brood of ander eten in het water, gebruik geen lokvoer voor vissen en gebruik zelf altijd de wc’s. Alle kleine beetjes helpen.

Wilt u weten waar u schoon en veilig kunt zwemmen in natuurwater? Kijk dan op de website van zwemwater.nl
Terug
vrijdag 20 juli 2018 07:04:11 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob