Laatste Nieuws

Effect van droogte op natuur

 

Met dit warme weer en de brandende zon zoeken de meeste mensen de schaduw op onder een boom of ze zoeken andere koele plekken. Maar ook dieren zoeken de schaduw op zoals de eenden in Buitenhof op de foto.

Eind mei liep Delft nog ‘onder water', terwijl nu een periode van droogte is aangebroken. Deze extremen zullen we als gevolg van klimaatverandering waarschijnlijk komende decennia veel vaker tegenkomen. De droogte wordt vooral veroorzaakt door een gebrek aan regen, terwijl de verdamping van het oppervlaktewater en planten doorgaat. Door de vele verharding in de stad, wordt er minder water door de bodem opgenomen wat het effect van verdroging versterkt.

Effect van droogte op natuur

Geel en dor

Door de droogte ziet het er op heel veel plekken in de stad verdord uit. Het gras is intussen geel en ook jonge boompjes hebben het erg zwaar. Ook laten sommige bomen al hun bladeren vallen waardoor het bijna herfst lijkt. Deze bomen gaan gelukkig niet dood, maar verzwakken wel. De natuur zal zich waarschijnlijk grotendeels weer herstellen als er weer regen komt. En ook het gras zal er weer groen uit komen te zien. Geef eventueel planten in de tuin ’s avonds water, maar doe het wel met mate vanwege watertekort.

Schors

De platanen reageren ook sterk op de langdurige droogte en warmte. Op veel plekken in de stad is de bodem bedekt met stukken schors. Een verschijnsel dat dit jaar veel sterker is dan andere jaren.

Voedsel

Doordat planten verdorren is er minder voedsel aanwezig voor dieren. Bessen aan bomen en struiken verschrompelen maar ook gaan wormen dieper de grond in waardoor bijvoorbeeld merels en egels naarstig op zoek zijn naar ander voedsel. Een beetje bijvoeren met zaad of insectenvoer of voor egels wat kattenvoer zullen ze waarderen.

Zweten

Vogels kunnen niet zweten zoals mensen en andere zoogdieren, waardoor ze oververhit kunnen raken. Ze verliezen warmte door hun bek open te houden en sommige vogels kunnen ook gaan hijgen. Om af te koelen zie je de vogels ook badderen. Een schaaltje met een klein laagje water om te badderen zullen ze dan graag gebruiken en voor je het weet zitten de merels, mezen en mussen in bad.

Vlinders

Vlinders zijn echte zonaanbidders en vliegen nog volop rond vlinderplanten. Toch wordt het ook voor hen en andere insecten als bijen steeds moeilijker om nectar te drinken omdat de nectar te dik wordt. Ook wordt het lastig om hun eitjes af te zetten, omdat veel planten verdord zijn. Laat staan dat de rupsen nog voedsel zullen vinden. Het zou zomaar kunnen dat we volgend jaar veel minder vlinders zullen zien. Insecten kunnen geholpen worden door een bakje met stenen en gevuld met een beetje suikerwater of een natte spons of doek.

Minder muggen

Door de droogte zijn er ook minder muggen. Dit komt omdat waterplasjes en emmers of regentonnen droog komen te staan. Dat zijn juist de plekken waar een mug haar eitjes legt.
Terug
vrijdag 27 juli 2018 09:27:42 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob