Laatste Nieuws

Park én klimaatlab

 

Na de zomerperiode worden meetinstrumenten voor klimaatonderzoek geplaatst op de toekomstige locatie van het Van Leeuwenhoekpark in Nieuw Delft. Projectdirecteur  Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft Isidoor Hermans en initiator van de TU Delft Marjolein Pijpers-Van Esch leggen uit wat de bedoeling is.        

Op het dak van de spoortunnel komt in het nieuwe stadsgebied het Van Leeuwenhoekpark. Het park is ruim drie voetbalvelden groot, gemiddeld 40 meter breed en 600 meter lang. Het begint bij het centraal station en loopt door tot Leeuwenstein. “Bij de aanleg van het park wilden we het thema innovatie terug laten komen”, zegt Hermans. “Marjolein stelde voor om van dit park een ‘laboratorium voor klimaatonderzoek’ te maken.”

Park én klimaatlab

Anticiperen

Waarom? “Elk jaar zijn er hitterecords”, legt Pijpers-Van Esch uit. “De warme zomerse dagen van nu zijn straks normale zomers en over vijftig tot honderd jaar koele zomers. Met alle gevolgen van dien voor bijvoorbeeld de gezondheid van fysiek kwetsbare groepen zoals ouderen en baby’s, het toerisme en het algemene welzijn van de stedelijke bevolking. Tegelijkertijd veroorzaakt hitte bijvoorbeeld uitzettingsproblemen bij spoorwegen, bruggen en andere infrastructuur en beïnvloedt het de waterkwaliteit en -kwantiteit.”

In de stad kan het vooral ’s nachts zeker tien graden warmer zijn dan in het buitengebied. “Op deze hittestress én op mogelijke wateroverlast zal Delft zich beter moeten voorbereiden”, vindt Hermans. “In Nieuw Delft wordt daar al rekening mee gehouden, door onder meer het groen in de openbare ruimte en het Park Spoorloos en over een aantal jaren het Van Leeuwenhoekpark zijn verkoelende werk te laten doen. Ook het water in de Nieuwe Gracht werkt straks verkoelend en er wordt regenwater opgevangen op gebouwen en vertraagd afgevoerd.”

Eyecatchers

Pijpers-van Esch vervolgt: “Het park, liggend op nagenoeg het warmste plekje in Delft, wordt een laboratorium voor klimaatonderzoek. Om dit te realiseren, hebben we al in de ontwerpfase van het park advies mogen geven en uitgerekend hoe dit ontwerp presteert als er een hittegolf is. Enkele plekken in het park zijn nog ‘minder comfortabel’. Hiervoor proberen we nog oplossingen te vinden in het definitief ontwerp voor de start van de uitvoering.” Na de zomer gaat de TU Delft de meetstations plaatsen op de geplande locatie van het park. Die weerstations zijn innovatief, hufterproof, en echte eyecatchers in het park, aldus Hermans. Op diverse punten in en rond het park worden dan klimaataspecten als windsnelheid en luchttemperatuur gemeten.

Proeftuin van Nederland

Als het park is aangelegd, worden die metingen voortgezet. Dat moet inzicht bieden in de effecten van een groen gebied in een overwegend 'stenige stedelijke omgeving’. Pijpers-van Esch: “We weten best veel over wat sommige maatregelen doen, zoals de schaduw van bomen en gebouwen, de wind en een fontein, maar elke plek is uniek. Dat maakt ‘meten en erop anticiperen’ zo interessant voor ons.” De TU Delft gaat de komende vijf tot tien jaar meten of de eerder gemaakte berekeningen kloppen en bekijkt welke plekken in het park het goed en welke het minder goed doen. Hermans: "Zo kan de gemeente bij het onderhoud van het park verbeteringen doorvoeren.” Dit ‘klimaatlab’ moet ertoe leiden dat de stad beter kan inspelen op klimaatveranderingen." Maar het gaat nog verder, stelt Pijpers-van Esch: “Voor ons is het Van Leeuwenhoekpark de ‘proeftuin van Nederland’. Parken zorgen al eeuwenlang voor verkoeling in de stad. Wat wij hier leren, kunnen we in de toekomst elders in parken en andere openbare ruimten zoals pleinen en woonstraten inzetten.”

 

Kijk op Nieuw Delft.nl voor meer informatie over het nieuwe stadsgebied en het Van Leeuwenhoekpark.
Terug
vrijdag 3 augustus 2018 08:30:17 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob