Laatste Nieuws

Fietsen op F-16 landingsbaan

 

Studenten van het Human Power Team, een studentenproject van de TU Delft en VU Amsterdam, hebben afgelopen zondag hun nieuwste aerodynamische ligfiets getest, de VeloX 8. In september willen ze een nieuw snelheidsrecord vestigen.

Is het een F-16, daar op de landingsbaan van vliegbasis Woensdrecht? Nee, het is de VeloX 8. Normaal stijgen hier F-16’s op, afgelopen zondag gebruikten de HPT-coureurs Jennifer Breet en Lieke de Cock de landingsbaan om de VeloX 8 uit te testen. Ze haalden 74 km/u. Dat is nog ver weg van het wereldsnelheidsrecord op de fiets van 122 km/u voor vrouwen. Toch is het team tevreden. En trots.

Fietsen op F-16 landingsbaan

Langere weg, minder weerstand

“We zijn enorm trots dat we vandaag 74 km per uur hebben gefietst”,  zegt Stephanie Wiechers, teammanager van het Human Power Team en student Lucht- & Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. “Dit is erg veelbelovend voor onze recordpoging. In september willen we in de Nevadawoestijn het record aanvallen. Daar hebben we een langere weg tot onze beschikking en hebben zo langer de tijd om op topsnelheid te komen. Daarnaast vindt de recordpoging niet op zeeniveau plaats. De luchtdichtheid en dus de luchtweerstand zullen kleiner zijn.”

Wereldkampioen

In 2017 werd het Human Power Team wereldkampioen, maar kon het net geen nieuw wereldrecord vestigen. Met 121,5 km/u bleef het team een fractie onder het wereldrecord voor vrouwen van 121,8 km/u. Het team gaat er dit jaar vol voor om de wereldtitel te prolongeren – en een nieuw record te vestigen.

Als een kogel

Dat zulke snelheden mogelijk zijn, komt vooral door het gestroomlijnde ontwerp van de VeloX. “Op een gewone fiets word je sterk afgeremd door de wind”, zegt Wiechers. Het team heeft zich dit jaar dan ook extra ingezet om de luchtweerstand te beperken. “Er is maandenlang ontworpen om de fiets volledig op maat van de coureurs zo aerodynamisch mogelijk te maken. Er is veel ruimte bespaard door een nieuw en compact schakelsysteem. Dit is hierdoor de kleinste fiets die we ooit hebben gebouwd.” De fiets heeft de vorm van een kogel en geen raam – want dat is aerodynamisch funest.


Wat is de kracht van het Human Power Team? De verschillende disciplines die elkaar aanvullen en versterken. Wiechers: “Je fietst niet alleen zo snel dankzij een snelle fiets. De coureur is minstens zo belangrijk. Het gaat echt om de combinatie van mens en techniek.” De samenwerking tussen VU-studenten bewegingswetenschappen en de technische TU-studenten beschouwt het team dan ook als voorwaarde voor succes. Kijk voor meer informatie op www.hptdelft.nl. (Foto: Bas de Meijer)
Terug
vrijdag 10 augustus 2018 06:44:36 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob