Laatste Nieuws

Oudste kelder van Delft blootgelegd

 

Het voormalige Griekse restaurant aan de Hippolytusbuurt blijkt een schat aan historische pareltjes te bevatten. Tijdens een grootscheepse restauratie kwam de oudste kelder van Delft tevoorschijn. En: pallets vol opgegraven historisch bouwmateriaal, zogeheten kloostermoppen, worden aangeboden voor hergebruik bij de renovatie van de Oude Kerk.

Jon Cornelese van café De Oude Jan is enthousiast. Toen hij vorig jaar de kans kreeg zijn ‘horeca-imperium’ uit de breiden met een brouwerij in het pand van de voormalige Griek – dat een terras heeft grenzend aan het zijne – had hij niet verwacht zo veel historische elementen bloot te leggen. 

Oudste kelder van Delft blootgelegd

“We hebben het pand helemaal gestript, verlaagde plafonds eruit, muren kaal. Er kwamen prachtige glas-in-loodramen tevoorschijn. In het middenstuk stuitten we op een vochtige plek. Daarom hebben we daar het beton weggeslagen en zijn we gaan graven. Toen we wandtegels tegenkwamen, voelden we ons echt Indiana Jones. We waren vast Iets Belangrijks op het spoor!”

Oudste kelder van Delft

Ze bleken een oude kelder uit te graven die in de 19e eeuw was volgestort. “Met kloostermoppen, oude bakstenen, en met scherven van Delfts blauw.” Bij deze vondst bleef het niet: er bleek nóg een kelder te zijn, veel ouder, uit de dertiende eeuw. “We hebben de óudste kelder van Delft blootgelegd! Ook met bouwmateriaal, nog oudere kloostermoppen, Delfts blauw, botten, en zelfs de resten van bierpullen uit 1280 à 1290! De kloostermoppen hebben we verzameld – pallets vol! Die kunnen goed van pas komen bij de renovatie van de Oude Kerk. Die gaan we daarom doneren aan de kerk. En van de Delfts blauwe scherven gaan we een muur mozaïeken. Dit alles maakt dit rijksmonument nog rijksmonumentaler!”

Meerdere kanten

En het mes snijdt daarbij aan meerdere kanten. Cornelese: “Eén, met de twee kelders hebben we enorm veel ruimte erbij gekregen, onder meer voor opslag. Twee: de oudste kelder van Delft wordt straks voor iedereen toegankelijk. Die gaan we deels in de oude staat herstellen en wordt onze toiletruimte – dat wordt een mustpee. Drie: de oude kloostermoppen krijgen op een steenworp afstand een nieuw leven, over duurzaamheid gesproken. En vier: op het Heilige Geestkerkhof is bij opgravingen in de jaren 80 op 4 meter diep de oudste brouwerij van Nederland gevonden. Wij openen in maart volgend jaar in dit pand de nieuwste brouwerij van Delft, het Delfts Brouwhuis. Delft telde in 1600 200 brouwerijen. Delft als bierstad timmert nu weer heel bescheiden aan de weg, met De Koperen Kat en straks dus ook met ons Delfts Brouwhuis. Op historische grond. En je kunt hier straks ook drinken uit bierpullen zoals die in de dertiende eeuw waren. Die gaan we reproduceren – onwijs mooi verhaal toch?”

 

De verwachting is dat in september begonnen kan worden met de opbouw. Als alles verloopt volgens plan, opent het Delfts Brouwhuis in maart 2019 de deuren. Vrijdagmiddag zal Cornelese de kloostermoppen officieel aan wethouder Martina Huijsmans overhandigen voor de restauratie van de Oude Kerk.
Kijk voor meer informatie over de Delftse bierhistorie op de site van café De Oude Jan.
Terug
vrijdag 17 augustus 2018 09:20:54 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob