Laatste Nieuws

Wonen naast studenten: ‘We appen!’

 

Delftenaren zullen het gaan merken: volgende week is het de Ontvangstweek voor nieuwe studenten. Veel Delftenaren kunnen straks ook kennismaken met nieuwe buren – studenten. Is het te doen, studenten en niet-studenten als goede buren?

“In Wippolder woonden studenten boven ons. Nu wonen we in het Westerkwartier – en zijn we omringd door studenten.” Esther van Schie en Dennis Rust hebben het allemaal meegemaakt: feestjes tot heel diep in de nacht, lallende studenten die tegen woningen staan te urineren en die nauwelijks aanspreekbaar zijn. Toch hebben ze niets tegen studenten als buren. “Ik ben zelf ook student geweest”, zegt Rust die mede namens Van Schie hun verhaal vertelt. 

Wonen naast studenten: ‘We appen!’

 “Was altijd in voor een lolletje – nog steeds trouwens. Maar een lolletje vind ik niet lollig als ik daarmee anderen tot last ben. De meeste studenten denken er ook zo over – alleen beseffen ze niet altijd dat ze anderen tot last zijn.”

Eyeopener

Dat blijkt ook uit het verhaal van Joris Schouten. Hij is vijfdejaarsstudent en een achterbuurman van Van Schie en Rust en geeft meteen toe: “Ja, we hebben best wel eens overlast veroorzaakt. Vorig jaar stond tijdens de OWee opeens de politie ’s nachts bij ons in de tuin. Dat was schrikken.” Op uitnodiging van de wijkagent zijn hij en enkele huisgenoten in gesprek gegaan met buurtbewoners, de gemeente, de politie en de bewonersvereniging. “Dat was voor ons een echte eyeopener. Buurtbewoners vertelden wat die overlast met hen doet. De gemeente en de politie nemen hun verhalen nu echt serieus. Onze buren moeten zelf vroeg op, hun vaak jonge kinderen moeten voldoende kunnen slapen – we realiseerden ons dat we hun nachtrust niet moeten verstoren. Hun kant van het verhaal kwam binnen, het was een ontnuchterende ervaring. Diezelfde avond hebben we nog met elkaar gezocht naar oplossingen. Prima, want we willen niet nog eens de politie over de vloer krijgen.”

Buurtapp

De belangrijkste regel die ze hebben afgesproken is: om 22.00 uur is het stil buiten. Samen hebben ze een buurtapp in het leven geroepen. “Alle studenten én niet-studenten in de buurt kunnen zich voor deze app aanmelden. Via deze app kunnen we elkaar informeren. Bijvoorbeeld als we een feestje geven dat iets langer duurt. En als omwonenden te veel last hebben, kunnen ze dat appen, dan treffen we meteen maatregelen.”

‘Studentikoos? Strafbaar – gedraag je!’

Van Schie en Rust hebben volop vertrouwen in de goede bedoelingen van hun studerende buurtgenoten. “Het zijn in de meeste gevallen ook niet de studenten bij ons in de buurt die over de schreef gaan en strafbare feiten plegen”, zegt Rust. “Maar hun bezoek.” Strafbaar? Valt het niet in de categorie studentikoos gedrag? “Hallo! Als ze lallend op straat veel te luidruchtig op weg gaan naar huis en tegen gevels urineren, dan is dat niet okay. Gelukkig vinden ook de gemeente en de politie dat dit ‘studentikoze gedrag’ strafbaar is en dat daartegen moet worden opgetreden. De studenten die hier wonen, begrijpen dat ook. Zij willen de buurt ook niet tot last zijn. Er wonen ook studenten die gek worden van de overlast die bezoekers veroorzaken. Om 22.00 uur moet het stil zijn, maar doordeweeks zou dat al om 21.00 uur moeten zijn, gelet op de vele kleine kinderen die hier wonen. En die afspraak wil ook niet zeggen dat je tot 22.00 uur heel veel decibellen mag produceren. Wij verwachten dat studenten zich weten te gedragen – ook vóór 22.00 uur.”

Bakkie doen

Hoe het in andere studentenhuizen zit, weet Schouten niet, maar hij weet wel: “In ons studentenhuis wijzen we ons bezoek erop dat ze zich moeten gedragen. Heel simpel: omdat we onze buren niet tot overlast willen zijn. De gemeente en de politie gaan daar ook strenger op toezien – prima.” Belangrijk is om met elkaar in contact te blijven, stelt Rust. “De buurtapp helpt daarbij. Als je elkaar tijdig aanspreekt, kan dat nog zonder stemverheffing. En is het goed te doen, studenten als buren – kun je zo maar een bakkie met ze doen.” Schouten: “In onze straat woont Jan, een oude, rasechte Delftenaar. Die houden we ook een beetje in de gaten, we maken regelmatig een praatje met hem – dat doe je als goede buur. Als student ben je hier vaak tijdelijk. We zijn hier te gast. Ik vertrek zelf ook binnenkort. Delft is een heel leuke gastheer – of gastvrouw, wat je wilt. Daarom wil ik ook een heel leuke gast zijn. Die zich weet te gedragen.” Met wie je wel een Delfts bakkie wilt doen.

De eerste stap

Een bakkie is de eerste stap, stelt wethouder Wonen Karin Schrederhof: “Goed met je buren omgaan – of je buur student is of geen student, dat maakt het niet wezenlijk anders. Blijf in gesprek met elkaar, zoek elkaar op als er problemen dreigen. Natuurlijk, het is wel zo dat je met studenten als buren in extremere vorm te maken krijgt met een andere leefstijl. Dat maakt het des te belangrijker om, zoals Dennis ook zegt, met elkaar in contact te blijven. Grote kans dat er geen onwil is, maar wel een heel andere beleving. Probeer elkaar te begrijpen en rekening te houden met elkaar. En als dat niet lukt? Dan moeten we strenger gaan optreden. Maar een bakkie is altijd de eerste stap.”

 

Volgende week maken ruim 3.500 nieuwe studenten tijdens de OWee, de Ontvangstweek, kennis met Delft. Net als de studentenverenigingen wijst ook de OWee-organisatie de nieuwe studenten op het belang van een goede buur zijn. Kijk voor meer informatie op www.delft.nl/delftsbakkie. Meer informatie over de OWee op www.owee.nl.
Terug
vrijdag 17 augustus 2018 09:24:02 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob