Laatste Nieuws

‘Werk maken van autisme is werk maken van participatie’

 

Marion Lamens kon na haar studie niet meteen werk vinden en besloot zich als vrijwilliger in te zetten. Zeven jaar geleden ging ze als bestuurslid aan de slag bij de NVA, de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Nu is ze – naast een drukke baan – nog steeds actief als vrijwilliger voor het AIC Delft, het Autisme Informatie Centrum Delft.

“Voordat ik vrijwilliger werd, kwam ik eerst als moeder in contact met het AIC – mijn kind wist al van jongs af aan vooral in sociale situaties niet hoe zich te gedragen. Ik vermoedde autisme. De diagnose was ADHD, maar dat verklaarde niet alles. GGZ, artsen, ze stuurden ons van het kastje naar de muur, geloofden geen moment dat er ook sprake kon zijn van autisme.

‘Werk maken van autisme is werk maken van participatie’

Want ja, mijn kind is slim en wist de aandoening goed te verbloemen voor de buitenwereld. Bij het AIC ontmoette ik begrip en kon ik de zorgen uiten waar ik mee liep. Pas toen mijn kind volwassen was, 23 jaar, luidde de diagnose officieel: autisme. Voor ons allemaal was dat een enorme opluchting – ‘Nu weten we wat er aan de hand is en waardoor het komt!’”

Hoofdrol

Wat vrijwilligers van het AIC bindt, is hun persoonlijke ervaring met autisme. Allemaal kunnen ze gelijksoortige verhalen vertellen als Lamens. “Wij hebben allemaal een heel proces ondergaan waarin autisme – bij kind, broer, zus, partner of ouder – de hoofdrol heeft gespeeld, en hebben ondervonden hoe we daarmee kunnen omgaan. Dat is wat we willen delen met anderen, die aan het begin of middenin zo’n proces zitten. Op ons spreekuur op vrijdag kun je op afspraak langskomen. Wij luisteren, voelen mee, en verwijzen als dat mogelijk is. Ook organiseren we speciale ochtenden voor partners van mensen met autisme, filmochtenden met films die autisme-gerelateerd zijn, we bieden volwassenen met autisme mindfullness-cursussen aan – die zijn steevast ‘uitverkocht’. En zo’n 7 à 8 keer per jaar organiseren we themabijeenkomsten. Zoals de bijeenkomst ‘Klaar met school… en dan?’ op 5 september.”

Zelfde schuitje, zelfde riemen

Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. “We hechten daarbij aan ervaringskundigheid. We hebben ook professionals zonder persoonlijke ervaringen met autisme als vrijwilliger gehad, maar we willen met onze bezoekers geen hulpvrager-hulpverlenerrelatie, maar een relatie op basis van gelijkwaardigheid – ‘We zitten in hetzelfde schuitje en moeten roeien met dezelfde riemen’. Als vrijwilliger kun je actief bijdragen aan onze activiteiten – sprekers voordragen en uitnodigen, thema’s bedenken en uitwerken, films uitkiezen – of, net zo belangrijk, je kunt ervoor zorgen dat de bijeenkomsten vlekkeloos verlopen.”

Zinvolle bijdrage

Een voorzichtige prognose gaat ervan uit dat 1 à 2 procent van alle mensen in meer of mindere mate autistische kenmerken vertoont. Lamens: “Dat kan in Delft, met technische studies waarbij autisme zelfs kan leiden tot betere studieresultaten, wel eens hoger liggen.” Want autisme hoeft niet altijd een belemmering te zijn. “Misschien moeten we zelfs een stapje verder gaan: mensen met autisme kunnen een heel zinvolle bijdrage aan de samenleving geven. Daarom ben ik blij dat de gemeente Delft een autisme-vriendelijke gemeente wil zijn. Daar hebben veel meer mensen dan alleen mensen met autisme baat bij. Want als je de gemeente vriendelijk maakt voor mensen met autisme, maak je de gemeente ook vriendelijk voor andere groepen uit de samenleving. En maak je echt werk van participatie, iedereen laten meedoen.”

Kantelmomenten

Dan is het wel nodig dat er continu zorg paraat is. “Belangrijke kantelmomenten in het leven kunnen voor mensen met autisme extra bedreigend zijn. Naar een nieuwe school, verhuizen, nieuwe baan, ontslag, einde studie of einde relatie – ook al functioneerde je met je autisme altijd goed, dan kunnen zulke situaties je wel eens verlammen. Willen we mensen met autisme in de gelegenheid stellen mee te doen, dan moeten we alert zijn – en blijven.”

 

Hebt u ervaring met autisme en wilt u deze ervaringen als vrijwilliger delen met anderen? Meld u aan via delft.aic@gmail.com. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van AIC Zuid-Holland.
Terug
vrijdag 31 augustus 2018 07:14:09 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob