Laatste Nieuws

Energieneutraal leren in Pulse

 

Geen klassieke collegezalen, maar eigentijdse ruimtes voor ‘activerend onderwijs’ (minder luisteren, meer doen). En bovendien een onderwijsgebouw dat volledig energieneutraal is: ‘Pulse’, officieel geopend op 30 augustus, is het nieuwe paradepaardje van de TU Delft.

Het was nogal een uitdaging, aldus directeur Onderwijs- en Studentenzaken Timo Kos van de TU Delft tijdens de drukbezochte opening. In het hart van de campus, tussen twee faculteiten in, moest een energieneutrale ‘stone of wisdom’ verrijzen. Die moest niet alleen moderne onderwijsvormen mogelijk maken, maar was ook gewoon hard nodig vanwege het snel groeiend aantal studenten. In 2008 telde de TU nog 16.000 studenten, inmiddels zijn het er 24.000.

Energieneutraal leren in Pulse

Voor alle studenten

Pulse, dat ruimte biedt ruimte aan 1.020 onderwijsplekken en 275 studiewerkplekken, is niet gekoppeld aan één faculteit en dus bedoeld voor ‘alle’ studenten. Het gebouw herbergt een aantal middelgrote collegezalen met geluidwerende wanden die in een handomdraai kunnen worden omgetoverd tot ruimtes waar je in projectgroepen kunt samenwerken. Daarnaast heeft Pulse een aantal zeer speciale ruimtes. Pronkstuk is de experimentele Technology Room, waar bij elke tafel een beweegbare camera en twee schermen hangen. Op die manier kunnen studenten samenwerken met collega-studenten op andere plekken in de wereld. Dat is onder meer een uitkomst bij opleidingen die de TU Delft samen met andere universiteiten aanbiedt.

Energieneutraal

Pulse is het eerste energieneutrale gebouw op de campus van de TU Delft. Liefst 490 zonnepanelen (750 m2) op het dak van het gebouw helpen daarbij. Bijzonder is de toepassing van gelijkspanning, waardoor gebruikers van energie – zoals studenten met hun laptops – direct zijn aangesloten op de zonnepanelen. Verder zorgen klimaatvloeren en -plafonds in combinatie met warmtekoudeopslag in de bodem en CO2-gestuurde ventilatie voor het juiste klimaat.

Score

In zijn openingsspeech benoemde TU-directeur Kos ook het bijzondere karakter van de totstandkoming van het gebouw. Het is een gebouw vóór en dóór studenten en docenten geworden. Immers, bij de totstandkoming van de plannen was een prominente rol weggelegd voor TU-hoogleraar Duurzaamheid Andy van den Dobbelsteen en de onderzoeksgroep DC Systems, Energy Conversion & Storage van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). Met een geweldig resultaat, aldus Kos. “We hebben zojuist te horen gekregen dat dit gebouw wat betreft duurzaamheid is ingeschaald met een 4+-ranking. In Nederland is er slechts één ander gebouw met dezelfde score, zo is mij verzekerd.”

Modern

De studenten ‘zien’ misschien niet dagelijks hoe duurzaam het gebouw is, maar zij merken wel – mede dankzij de lichte ruimtes en een fraaie food market op de begane grond – dat dit een goede plek is om te studeren, uitgerust met moderne technieken. Zo is een collegezaal voorzien van VR-camera’s die verbonden zijn met grote schermen. En de meeste collegezalen hebben meerdere smartboards en beschrijfbare wanden. Speciaal is ook ‘Break Out’, een bijna huiselijke ruimte waar juist geen techniek voorhanden is. “Deze ruimte is onder meer bedoeld voor docenten en studenten voor intervisie, brainstormsessies of reflectie: even helemaal los van de techniek”, aldus huisvestingsadviseur Themara Bogerd van de TU. Een andere opvallende ruimte is Square, vanwege z’n tribunevorm nu al vergeleken met de ‘Spaanse trappen’, bedoeld voor presentaties of optredens.
Verder is Pulse vooral toegerust op de student die niet alleen luistert tijdens hoorcolleges, maar vooral dóet in project- en onderzoeksgroepen, activerend onderwijs dus. Want een energieneutraal gebouw is natuurlijk prachtig, maar je diploma halen, dat kost nog altijd energie.

 

Meer informatie over Pulse.
Terug
vrijdag 7 september 2018 07:52:46 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob