Laatste Nieuws

Kinderen houden Troonrede

 

Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan: dinsdag was het Prinsjesdag en werd de Troonrede gehouden. Ook in Delft: 22 leerlingen van 7 Delftse basisscholen hielden in Theater de Veste gezamenlijk de Jeugdtroonrede.

Diverse kinderministeries – zoals het Onderministerie van Meer Naar Buiten en van Alcohol, Drugs, Roken en Gezonde Voeding, of het Ministerie van Liefde, van Gevoelens en Welzijn, en ook het Ministerie voor Kinderfestivals in Delft – lichtten hun plannen toe voor Nederland en voor Delft. Zo kwam Dani Gordijn (Bernadette Mariaschool) van het Ministerie van Liefde met drie tips voor een liefdevoller Nederland: “Geef baby’s en kleine dieren liefde. Als je ruzie hebt, praat er dan eerst over. En als je verdrietig bent, huil dan met iemand. Dan is je verdriet eerder over.” 

Kinderen houden Troonrede

Zonnepanelen op kraampjes

Éowyn Reynolds (Freinetschool) van het Ministerie voor Kinderfestivals in Delft wees erop dat studenten van de TU Delft festivals met leuke muziek en lekkere drankjes hebben. “Dat willen wij ook voor kinderen. Gewoon met een band van Delftse studenten die liedjes zingen. Het beste is om zo’n festival in Delft te organiseren. Dan kunnen we er met de fiets  naartoe. Dat is goed voor het milieu. Tijdens het festival willen we wat te drinken of iets te snacken hebben. Het liefst gezond. Op de festivalkraampjes kunnen we zonnepanelen zetten. Dan hebben we energie voor gezellige lampjes en voor muziek.”

Ideeën, meningen – én oplossingen

De leerlingen hebben de afgelopen weken les gekregen in democratie, schrijven en presenteren. Met hun Jeugdtroonrede willen ze laten zien dat ze veel ideeën, meningen én mogelijke oplossingen hebben. Ze pleiten er dan ook voor dat er kinderverkiezingen komen, een KinderKamer en een kinderregering.

De Jeugdtroonrede is een initiatief van Theater de Veste, DOK en Stichting Klassewerk. Op de website KlassewerkDelft.nl vindt u de complete Jeugdtroonrede.
Terug
vrijdag 21 september 2018 07:52:11 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob