Laatste Nieuws

'Net dat zetje!'

 

n het project Special Jobhunter hebben Werkse! en GGZ Delfland de krachten gebundeld om mensen met psychische kwetsbaarheid te begeleiden naar regulier werk.

Special Jobhunter is nieuw, maar toch ook weer niet, vertelt Jeroen van de Werken, accountmanager van het Werkgeversservicepunt Delft en eerste special jobhunter. “In dit project wordt gewerkt met de methode IPS, ofwel individuele plaatsing en steun. Daarbij biedt een geschoolde jobcoach van GGZ Delfland drie jaar lang  begeleiding aan een geplaatste kandidaat. Het gebeurt al langer – met succes – in onze GGZ-regio. Wat nieuw is, is dat ik, als special jobhunter, nu met hen meezoek naar geschikte banen. En omdat ik werk bij het WSP-Delft, onderdeel van Werkse!, heb ik een veel groter werkgeversnetwerk.”

'Net dat zetje!'

Beetje eng

Het project is in mei officieel van start gegaan en de eerste plaatsingen zijn een feit. Van de Werken: “Sommige werkgevers vinden het in eerste instantie een beetje eng om iemand met een GGZ-verleden in dienst te nemen. Maar dat verandert meestal snel wanneer je er open over bent en goed aangeeft welke speciale hulp er mogelijk is. Dat geeft vaak net dat zetje: dan blijkt iemand best bereid om een kandidaat een kans te geven.”

Open

Die bereidheid heeft Diana (vanwege privacy alleen haar voornaam) aan den lijve ervaren. Ze komt oorspronkelijk uit de juridische hoek en was er een flinke tijd uit. “Ik kwam tot de conclusie dat ik graag een switch wilde maken naar de IT-sector. Mijn GGZ-coach vertelde me over het werk dat Jeroen doet; zo ben ik bij hem terechtgekomen. Ons eerste gesprek, in het pand van Werkse!, vond ik leuk en ook spannend. Ik mocht kiezen waar ik wilde gaan zitten, dat voelde meteen goed.”
Toen uit het gesprek bleek dat Diana een baan in de IT-sector zocht, boorde de special jobhunter zijn netwerk aan om haar daarbij te helpen. Van de Werken: “Het idee van IPS is dat we iemand proberen te plaatsen in een baan die bij hem of haar past – zijn of haar wens is dus richtinggevend. Bij Diana was dat gemakkelijk: ze is intelligent, open en had goed nagedacht over wat ze wilde. Niet iedereen die ik voor me krijg, weet zo goed wat hij of zij wil. En dat begrijp ik ook.”

Switch

Van het allereerste bedrijf dat Van de Werken benaderde, kreeg hij te horen dat er waarschijnlijk geen geschikte vacature was, maar dat ze wel op gesprek mocht komen. “De recruiter daar was aangenaam verrast dat Diana zo gemotiveerd en goed voorbereid was. In de richting die ze zocht, was er inderdaad geen baan beschikbaar. Maar de feedback van de recruiter gaf mij de zekerheid dat ze er echt voor wilde gaan.” Diana: “Ik was blij met dat gesprek, al resulteerde het niet in een baan. Want het sterkte me in het idee dat ik de switch naar de IT kon maken.”

Risico

Kort erna werd Van de Werken benaderd door MakeTek; ze zochten iemand die ze konden opleiden tot programmeur. Van de Werken: “Ik vertelde hen dat ik zeker iemand voor ze had die dat kon – en waarschijnlijk nog heel wat meer.”
Diana werd uitgenodigd op gesprek. Het ging opnieuw heel goed en ze wist bijna meteen dat de functie iets voor haar was. Diana: “Toen brak even een onzekere periode aan. MakeTek wilde me graag hebben, maar wilde ook zeker weten dat het risico beperkt was als ze iemand met een zekere kwetsbaarheid in dienst namen.” Van de Werken: “Ik heb hen toen uitgelegd dat het UWV de loonkosten doorbetaalt wanneer een werknemer met een WIA-uitkering ziek wordt. Ook hebben we een proefplaatsing afgesproken: Diana begint in oktober en houdt twee maanden lang recht op een uitkering. Dat geeft zowel de werkgever als Diana de tijd om te kijken hoe het gaat.”

Belastbaarheid

In oktober begint Diana aan haar baan bij MakeTek. Ter voorbereiding volgt ze vast introductiecursussen in een aantal programmeertalen. “Ik krijg nu de kans om iets nieuws te leren, te ondervinden wat mijn belastbaarheid is en hoe het is om weer met collega’s te werken. Zelfs als het een negatief scenario wordt, is het leerzaam en dus ook positief.” Van de Werken: “Maar ík ga er gewoon vanuit dat Diana over twee maanden haar contract krijgt. Ik heb er een heel goed gevoel bij.”


Special Jobhunter is onderdeel van Werk maken van Talent, een gemeentelijk project dat via nauwere banden tussen onderwijs, werkgevers en partners zoals Werkse! meer werkzoekenden aan een baan wil helpen.
Terug
vrijdag 28 september 2018 09:32:52 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob