Laatste Nieuws

‘Talenten van kinderen moeten naar buiten’

 

Van knutselclub tot serieuze stichting: de Rode Feniks in de Buitenhof helpt kinderen op allerlei manieren hun talenten te ontwikkelen.

Negen jaar geleden verhuisde Miriam Plato (links op de foto) vanuit Rotterdam naar Delft, naar het Rode Dorp in de Buitenhof. “Ik merkte dat er weinig te doen was voor jonge kinderen; ik miste actief kinderwerk.” Omdat ze niet de enige ouder was die dit vond, vormde zich een groepje wijkbewoners dat zelf activiteiten ging organiseren. Wat begon met een wekelijkse knutselclub, groeide door de jaren heen uit tot stichting de Rode Feniks.

‘Talenten van kinderen moeten naar buiten’

Weerbaarheid

Vandaag de dag organiseert de stichting allerlei activiteiten voor kinderen van 4 tot 12, 13 jaar. Van het jaarlijkse Lentefeest en het Buitenhof Zomerfestival tot Burendag Rode Dorp, Halloween Fun Week en het Sinterklaasfeest. Onder de noemer ‘Feniks After School’ kunnen kinderen nu ook elke woensdagmiddag lessen volgen in breakdance, streetdance, weerbaarheid en peutergym. En elke maandag- en vrijdagmiddag is er huiswerkbegeleiding. Feniks After School viel vorig jaar in de prijzen bij het Keerpuntfestival: bij de uitreiking van de Innovatie Award kreeg het zowel de eerste prijs als de publieksprijs.  

Saamhorigheid

De activiteiten, docenten en huur van locaties worden uit fondsen betaald en iedereen die zich voor de stichting inzet, doet dit onbetaald. De bestuursleden – naast Plato zijn dat Moen Mangroe (rechts op de foto) en Harmen van der Laan – zijn alle drie ouder van jonge kinderen en wonen in de Buitenhof. Plato: “Maar je hoeft echt niet hier te wonen om mee te doen. We sluiten niemand buiten en willen juist graag meer saamhorigheid door de wijken heen.”
De tijd die het drietal aan de Rode Feniks besteedt, is aanzienlijk, vertelt Plato. “We zijn er bij vrijwel alle activiteiten bij, flyeren van deur tot deur en de organisatie van grote evenementen kost natuurlijk enorm veel tijd.”

Eén-op-één

Gelukkig zijn er vrijwilligers die helpen bij de evenementen, maar extra handen blijven heel welkom. Mangroe: “We zouden heel graag iemand erbij hebben die de public relations wil doen. Zelf hebben we de tijd niet om de activiteitenagenda en leuke foto’s op Facebook te plaatsen. En we zoeken ook iemand die wil helpen met flyeren, want we bellen altijd aan. Mensen zien graag een gezicht; één-op-één-contact werkt het beste.”
In het verlengde daarvan hebben Plato en Mangroe nog een andere vurige wens: “We zitten op allerlei locaties, maar zouden graag een vaste stek hebben. Dat geeft meer rust en dan kunnen de bewoners ons beter vinden.”

Vergeten

Ook als hun eigen kinderen groot zijn, gaan ze met hun vrijwilligerswerk door, zegt Mangroe met grote stelligheid: “We hebben ons hart erin zitten. Regelmatig horen we dat kinderen uit de huiswerkklas het beter gaan doen op school. De meiden en jongens uit de streetdanceklas hebben al een paar keer voor publiek opgetreden – we stimuleren ze om zoveel mogelijk ervaring op te doen. We zien in deze wijk zóveel bijzondere talenten; die moeten naar buiten!“
En Plato, tot slot: “We helpen mensen die net als wij tot de kwetsbare doelgroep horen, of nog verder van huis zijn. We willen dat ze zich niet vergeten voelen. Dit werk maakt ons gelukkig.”

 

WORDT U OOK VRIJWILLIGER?
Wilt u meehelpen met de activiteiten van stichting de Rode Feniks? Kijk dan voor meer informatie en contactgegevens op www.rode-feniks.nl en op www.facebook.com/rodefeniks. Bedrijven, organisaties en fondsen die met de Rode Feniks willen samenwerken zijn natuurlijk ook zeer welkom!
Terug
vrijdag 26 oktober 2018 09:20:04 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob