Laatste Nieuws

Scholieren warm maken voor technisch beroep

 

Planten veredelen, ijs maken en NEN-normen afspreken: in zo’n vijftig workshops konden vwo-, havo- en vmbo-t-leerlingen met een technisch profiel vorige week kennismaken met technologische beroepen en bedrijven. In sport- en cultuurgebouw X van de TU Delft was het drie dagen Career Day.

Circa 1.750 scholieren uit Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland bezochten de Career Day in Delft. Op dinsdag en woensdag kwamen scholieren uit 5 vwo en 4 havo, op donderdag scholieren uit 3 vmbo-t. Onder begeleiding van een Career Guide, een technische student, gingen de jongeren zelf aan de slag in verschillende bedrijvenstands. 

Scholieren warm maken voor technisch beroep

Renée Prins (links op de foto), regiocoördinator Jet-Net & TechNet Noord- en Zuid-Holland bij de TU Delft: “Met de Career Day wil bedrijvennetwerk Jet-Net & TechNet scholieren enthousiast maken voor technische beroepen. Want in die sectoren zijn er volop kansen op een baan. Landelijk zijn er inmiddels zo’n 2.400 bedrijven bij het netwerk aangesloten en ook een aantal onderwijsinstellingen. Heel verschillende bedrijven, maar met één gemeenschappelijke deler: een enorme passie voor bèta en technologie.”
Dat er zoveel bedrijven aanwezig waren op de Career Day, tekent die passie, vervolgt Prins. “De workshops werden verzorgd door ingenieurs die de leerlingen een goede indruk wilden geven van wat in hun bedrijf gebeurt. En in de tijd dat ze hier stonden, konden ze hun eigenlijke werk natuurlijk niet doen.”

Interactief

Bedrijven als Unilever, Tata Steel, Shell en DSM doen al jaren mee. Voor NEN, het Nederlandse Normalisatie Netwerk, was deze Career Day de eerste. Femke Werkman (r.), adviseur marketing bij NEN: “We vinden het belangrijk dat jongeren de mogelijkheden van technologie leren kennen. Om die reden hebben we ook aan Delft on Stage meegedaan. Vorig jaar hoorde ik over de Career Day en hebben we ons aangemeld om ook hieraan mee te doen.”
De workshop die scholieren bij NEN konden volgen, gaf een beeld van wat normen zijn en hoe ze tot stand komen. Werkman: “Veel mensen denken dat NEN de normen stelt, maar dat gebeurt door mensen in het werkveld. NEN begeleidt het proces om tot die afspraken te kómen. In de workshop speelden scholieren verschillende rollen in zo’n proces na. Op een interactieve manier werden ze zich beter bewust van wat erbij komt kijken als je tot gezamenlijke afspraken wilt komen – over zaken als voedselveiligheid, het formaat van een betaalpas, maar ook de afmetingen van een voetbaldoel.”

Triggeren

Evenals de bedrijven zijn ook de scholen erg enthousiast, is de ervaring van Prins. “In mei stuurden we de uitnodigingen naar de scholen en vóór de zomervakantie zat het al vol.” En de leerlingen? Marianne de Rijke, docent scheikunde en Jet-Net & TechNet-coördinator bij het Christelijk Lyceum Delft: “Dat verschilt erg per workshop. Voor de ene kan een leerling helemaal warmlopen, over de ander zegt hij of zij: dit ga ik in elk geval niét doen. En dat is net zo goed! De Career Day is er om scholieren te triggeren, om ze de mogelijkheid van een technisch beroep te laten ervaren. Ze krijgen in korte tijd heel veel input en kunnen daarmee zelf verder op onderzoek.” Het is van groot belang dat scholieren met bedrijven in aanraking komen, meent De Rijke. “Dat is ook de reden dat het CLD profieldagen organiseert, waarbij havo-scholieren met een technisch profiel naar bedrijven toe gaan.” Voor docenten is de Career Day ten slotte een perfecte plek om te netwerken, vindt De Rijke. “We willen met de bedrijven graag afspraken maken, bijvoorbeeld over mogelijke profielwerkstukken.” Voor de meeste scholieren zal het nog even duren voor ze aan het werk gaan, al dan niet in een technisch beroep. Maar de zaadjes zijn geplant, stelt Prins vast. “In korte tijd hebben ze kunnen ervaren wat een énorme mogelijkheden je hebt met een technisch profiel. Mensen zeggen weleens: technologie is overal. Op de Career Day zie je dat het echt zo is!”

Voorbereid

De Delftse Career Day van Jet-Jet & TechNet is gerelateerd aan Werk maken van Talent, een gemeentelijk project dat via nauwere banden tussen onderwijs, werkgevers en partners meer werkzoekenden aan een baan wil helpen. Sinds 2002 werken binnen Jet-Net & TechNet honderden bedrijven en scholen samen om jongeren al op jonge leeftijd te interesseren voor technologie. Door hen een reëel en positief beeld te geven van technische beroepen, maakt het netwerk jongeren enthousiast voor een bewuste keuze voor een technisch profiel en vervolgopleiding. Zo worden jongeren voorbereid op de toekomstige vraag van de arbeidsmarkt. De Career Day, die jaarlijks in drie regio’s plaatsvindt, is één van de activiteiten die wordt georganiseerd door Jet-Net & TechNet. Kijk voor meer informatie op https://jet-net.nl.
Terug
vrijdag 23 november 2018 09:00:42 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob