Laatste Nieuws

‘AV-Delft heeft me al heel wat geld bespaard’

 

Wie aanvullend verzekerd is bij DSW en een netto-inkomen heeft tot 130 procent van de bijstandsnorm, krijgt € 15 korting op de premie voor de aanvullende verzekering. Daar komt een extra aanvullende verzekering, de AV-Delft, nog gratis bovenop. Een uitkomst, vindt de 72-jarige Stephanie Koot. 

Bijna 50 jaar lang was mevrouw Koot* gelukkig getrouwd. Vorig jaar kwam er een einde aan het leven waaraan ze gewend was; haar man overleed na een kort ziekbed. “Zo onverwacht, ik mis hem nog steeds. Ik denk nog zo vaak aan hem.” Het huis, waar ze samen hun twee kinderen hebben grootgebracht, werd haar te groot. Ze verhuisde naar een gelijkvloers appartement. 

‘AV-Delft heeft me al heel wat geld bespaard’

Achteraf gezien een verstandig besluit, want toen ze kort daarna een TIA kreeg, een kortstondig herseninfarct, werd ze een stuk minder mobiel. Ze loopt soms nog wel een klein rondje, voor langere afstanden is ze aangewezen op haar scootmobiel.

Vergoeding

Haar twee kinderen en drie kleinkinderen komen regelmatig over de vloer of bellen, maar dat voorkomt niet dat ze haar man enorm mist. “Vaak word ik ’s nachts wakker en strek ik mijn arm uit – maar hij is er niet. Dat voelt zo koud.” Bij de GGZ wordt ze geholpen om de rouw die ze voelt, te verwerken. Mevrouw Koot heeft het niet breed, met een netto maandinkomen van € 1.183, bestaande uit haar AOW en een klein pensioen. Kan ze de GGZ-behandelingen dan wel betalen? “Ja, want ik heb de AV-Delft, en daarmee ben ik automatisch extra aanvullend verzekerd. En hoef ik geen eigen bijdrage te betalen voor de behandelingen.”

Rouwbegeleiding

Vanwege haar bescheiden inkomen komt ze in aanmerking voor een aantal regelingen van de gemeente Delft. Een daarvan is de extra aanvullende verzekering, de AV-Delft. Dit omdat haar inkomen lager is dan 130 procent van de bijstandsnorm (€ 1.289 netto per maand). Dankzij de (extra) AV-Delft heeft zij zelf niets hoeven bijdragen aan de rouwbegeleiding, haar scootmobiel, of aan het gehoorapparaat dat ze pas geleden moest aanschaffen. Met een beetje hulp redt mevrouw Koot zich behoorlijk goed, zegt ze zelf. “Ach, iets van je leven maken moet je toch echt zelf doen. Ja, sinds die TIA ben ik niet meer zo zelfstandig als vroeger. Gelukkig zie ik nu mijn kinderen en kleinkinderen wat vaker – die houden een oogje in het zeil.” Lachend: “Maar met ons tweeën – mijn scootmobiel en ik – komen we zelf best een heel eind! Ik houd van gezelligheid, dus ik zorg ervoor dat ik genoeg te doen heb.”

Zó geregeld

Ze vindt het een uitkomst dat ze in aanmerking komt voor de AV-Delft: “Het heeft me al heel wat geld bespaard. Ik had al een aanvullende verzekering bij DSW, de AV-TOP, dus hoefde er niet eens voor over te stappen, het was zó geregeld. Mijn buurvrouw was niet verzekerd bij DSW. Zij is nu ook overgestapt – dat ging heel gemakkelijk via de website van Gezond Verzekerd, zei ze. Op die website kun je ook zien welk pakket het beste bij je past. De moeite waard, want het scheelt behoorlijk! Misschien zou je mijn buurvrouw ook eens moeten vragen wat zíj bespaart met de AV-Delft. De AV-Delft vergoedt niet alleen mijn  eigen bijdrage voor de Wmo, maar ik krijg elke maand ook nog € 15 voor de premie van de zorgverzekering. Dat is echt een meevaller!”  

*Stephanie Koot heet in werkelijkheid anders.

Bent u aanvullend verzekerd bij DSW en heeft u een netto-inkomen van niet meer dan 130 procent van de bijstandsnorm. Op deze website vindt u de normen. Dan is er dubbel goed nieuws: u krijgt  € 15 korting per maand op uw premie voor de aanvullende verzekering én een gratis extra aanvullende verzekering: de AV-Delft. Let op: de vergoeding van de AV-Delft wordt niet altijd direct verreken d door de hulpverlener. Soms moet u die zelf declareren. Komt u in aanmerking voor de AV-Delft, maar loopt uw verzekering via een andere verzekeraar? U kunt via de website van Gezond Verzekerd heel gemakkelijk overstappen. Dat moet vóór 1 januari 2019. Bent u al (aanvullend) verzekerd bij DSW? Dan kunt u het hele jaar door de AV-Delft aanvragen.
Terug
vrijdag 30 november 2018 07:11:04 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob