Laatste Nieuws

Passend vervoer voor verwarde mensen

 

Wat gebeurt er na een 112-melding in de trant van: ‘Er is hier iemand helemaal in de war’? Tot nu toe ging de politie eropaf, om die persoon naar een opvanglocatie te vervoeren. Dat kan beter, vindt de GGZ. Want de politie is niet altijd nodig of passend en het kan stigmatiserend werken.

Vaak gaat het om kwetsbare mensen met diverse aandoeningen en problemen op uiteenlopende leefgebieden, zoals een verslaving, verstandelijke beperking, psychiatrische problemen, dementie of een medische oorzaak. Als na een screening in de meldkamer blijkt dat er geen sprake is van letsel of een veiligheidsprobleem, zal de komende drie maanden een SPV’er – een sociaal psychiatrisch verpleegkundige – naar de persoon toe gaan.

Passend vervoer voor verwarde mensen

Inschatting maken

Hij of zij kan vervolgens een inschatting maken welke zorg de persoon met verward gedrag nodig heeft en een inschatting maken van de situatie en de thuissituatie van de persoon. Blijkt vervoer naar een opvanglocatie nodig, dan gebeurt dat in een onopvallende auto. De SPV’er is dagelijks inzetbaar tussen 14.00 en 22.00 uur.

(foto Nik Shuliahin op Unsplash)
Terug
vrijdag 30 november 2018 07:30:06 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob