Laatste Nieuws

'AV-Delft - geknipt voor mij'

 

Een vakvrouw met de kam en schaar. Dat is Astrid Sulkers. Toch belandde ze in de bijstand. Ze verwaarloosde zichzelf, meed, ook om kosten te besparen, jaren de tandarts. Op aandringen van haar zus – en omdat de AV-Delft uitgebreide tandheelkundige hulp vergoedt – is ze toch gegaan. Ze durft nu weer bijna haar tanden bloot te lachen.

Sulkers is nu 49 jaar. Vrijwillig alleenstaand, onvrijwillig in de bijstand. “Vijf jaar geleden werd ik aan de kant gezet”, zo blikt ze kort terug. “Arbeidsconflict – toen er nog geen #metoo bestond. En meer wil ik er eigenlijk niet over zeggen.”

'AV-Delft - geknipt voor mij'

Ze was een vakvrouw in de kapperszaak, klanten vroegen naar haar, wilden het liefst door haar geknipt worden. Dat, én haar introverte aard, zorgde voor spanningen met collega’s. Toen die tijdens het conflict massaal partij kozen tegen haar, had ze niet de puf voor zichzelf op te komen. “Ik was teleurgesteld en opgelucht, want de spanning hakte er flink in.” Inmiddels is ze in de bijstand beland en moet ze zien rond te komen van € 992 per maand.

Bodem

Knippen doet ze nauwelijks nog. Ze heeft geprobeerd om, met behoud van uitkering, voor zichzelf te beginnen, als kapster aan huis. Had flyers gemaakt, een kapperskoffer aangeschaft. Maar ja, acquireren, zichzelf verkopen… - “Ik ben daar niet zo goed in. Dat was een korte carrière als ondernemer.” Ze knipt nu alleen nog haar zus Anne-Margot, met wie ze eens per week samen eet. Verder heeft ze weinig vrienden. “Vind ik helemaal niet erg, ik ben graag op mezelf hoor – en met de vissen in m’n aquarium. En als ik ergens mee zit, kan ik dat heel goed met Anne-Margot bespreken.” Zoals een paar maanden geleden. De bodem van haar spaarpot was in zicht, al zo lang geen werk en bovendien verwaarloosde ze zichzelf en voelde ze zich niet zo lekker: opvliegers, slapeloosheid, depressieve buien. Dat is de overgang, wist haar zus haar te vertellen.

Peptalk

Dat was het begin van een peptalk die Anne-Margot misschien al weken wilde geven. “Ze wees me op de overgangsconsulente. Die helpt met allerhande tips en trucs om de overgang zo goed mogelijk door te komen. En ze vond dat ik wat beter voor mezelf moest zorgen. Toen we jong waren, keken de jongens altijd naar míj als we samen op straat liepen. Sinds het akkefietje op m’n werk, wíl ik volgens Anne-Margot niet meer dat ze naar me kijken. Heb ik me daarom verslonsd. Onzin natuurlijk, het kost gewoon geld dat ik niet heb. De tandarts kost kapitalen bijvoorbeeld. Dat was volgens m’n zus weer onzin. Want zij toverde een krantenknipsel tevoorschijn over de AV-Delft. Daar kwam ik volgens haar voor in aanmerking.” Anne-Margot had gelijk. Want het maximum inkomen voor de AV-Delft is voor een alleenstaande € 1.289. Daar zat Astrid ruim onder.

Tanden en oren

Inmiddels heeft Astrid de AV-Delft aangeschaft en al een afspraak gemaakt met de overgangsconsulente. “De AV-Delft betaalt het consult. En dat niet alleen: mijn oren gaan achteruit, en nu lees ik dat de AV-Delft een hoortoestel vergoedt tot € 360 per vijf jaar. En de batterijen worden vergoed tot € 50 per jaar. Volgende week ga ik naar de audicien. De AV-Delft bleek geknipt voor mij. Want die vergoedt ook heel veel tandartskosten. En mijn gebit moest echt gesaneerd worden. Dat laat ik nu ook doen. Niet in één keer, maar verspreid over twee jaar. Binnenkort kan ik mijn tanden weer bloot lachen. Wordt het weer als vanouds als Anne-Margot en ik samen op straat lopen – ze had me die peptalk veel eerder moeten geven!”
(Astrid en Anne-Margot Sulkers heten in werkelijkheid anders).


Meer informatie of aanmelden
Bent u aanvullend verzekerd bij DSW en heeft u een inkomen onder 130 procent van de bijstandsnorm? Dan kunt u de AV-Delft aanvragen. DSW biedt hiervoor twee verzekeringspakketten: de een iets uitgebreider dan de andere. Op www.gezondverzekerd.nl kunt u de verzekeringspakketten vergelijken en voor 1 januari 2019 overstappen. Let op: de vergoeding van de AV-Delft wordt niet altijd direct verreken d door de hulpverlener. Soms moet u die zelf declareren. Heeft u uw verzekering al opgezegd? Dan kunt u tot 1 februari 2019 via www.gezondverzekerd.nl een nieuwe verzekering afsluiten. Meer informatie leest u op www.delft.nl/av-delft. En kijk ook eens op www.delft.nl/geldvooru en www.delft.nl/alselkeeurotelt.
Terug
vrijdag 21 december 2018 09:26:57 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob