Laatste Nieuws

Negen tips voor de jaarwisseling

 

Het aftellen naar 2019 is begonnen. Negen tips om met elkaar te zorgen voor een veilige én fijne jaarwisseling.

Elk jaar zorgt het afsteken of opslaan van zwaar vuurwerk voor veel overlast, levensgevaarlijke situaties en schade. Koop uw vuurwerk alleen bij winkeliers met een vergunning! U kunt vuurwerk kopen op  28, 29 en 31 december. Op de verpakking van legaal vuurwerk staat welke leeftijdsgrens ervoor geldt. De verkoper mag uw identiteitsbewijs vragen. Heeft u vuurwerk gekocht? Bewaar het op een droge en koele plaats, buiten bereik van kinderen. U mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk kopen en in huis bewaren.

Negen tips voor de jaarwisseling

Tip 2: verkooppunten van goedgekeurd vuurwerk

De volgende locaties hebben een vergunning gekregen voor het verkopen van goedgekeurd vuurwerk:
• Primera Dasstraat | Dasstraat 12-14
• Vuurwerkwinkel Delft | Haagweg 129
• Delfts Vuurwerk Paleis | Neringstraat 5
• Flink Vuurwerk | Vulcanusweg 261.

Tip 3: ga mee met uw kind

Heeft u kinderen? Bespreek met ze welk vuurwerk ze wel en niet mogen kopen. Ga mee met uw kinderen en wijs ze op de gevaren.

Tip 4: haal een gratis vuurwerkbril!

Vuurwerk leidt geregeld tot oogletsel. Om dit te voorkomen, stellen de gemeente Delft, opticiens en vuurwerkverkooppunten gratis vuurwerkbrillen beschikbaar. Wees er snel bij, want op is op! U kunt een gratis vuurwerkbril ophalen bij de bovengenoemde vier vuurwerkverkooppunten en bij de volgende opticiens:
• DIJCK2, Oude Langendijk 2
• Van der Leeuw Optiek, Koornmarkt 84
• Specsavers, Brabantse Turfmarkt 80 en Martinus Nijhofflaan 38
• Pearle, Jacob Gerritstraat 1.

Tip 5: zwaar vuurwerk: afblijven!

Zwaar vuurwerk is explosief, levensgevaarlijk en niet voor niets illegaal. Als dit vuurwerk is opgeslagen in een woning, garagebox of schuur, lopen ook buren ernstig gevaar. De meeste vuurwerkverwondingen ontstaan door illegaal vuurwerk. Ruim een derde van de slachtoffers is jonger dan 20 jaar en steeds vaker zijn de omstanders het slachtoffer.
Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra’s. Ook Romeinse kaarsen mogen niet aan particulieren worden verkocht.
Illegaal vuurwerk is niet te koop bij de legale vuurwerkverkooppunten.

Tip 6: wanneer afsteken

U mag uitsluitend vuurwerk afsteken op oudejaarsavond tussen 18.00 uur ’s avonds en 2.00 uur ’s nachts. Daarvoor of daarna vuurwerk afsteken is verboden en levert een flinke boete op. En op geen enkele tijd mag u vuurwerk afsteken op een plek waar dit gevaar, schade of overlast kan opleveren.
Steekt iemand vuurwerk af op een tijd dat dit niet is toegestaan? Of vermoedt u dat iemand in bezit is van zwaar en illegaal vuurwerk? Meld het bij de politie! Bel 0900-8844 of meld het anoniem op 0800-7000.

Tip 7: drie plekken waar vreugdevuur mag

Alleen op de volgende drie locaties mag een vreugdevuur ontstoken worden:
• Tanthof | Amazoneweg, thv. kruising met Kalfjeslaan en Abtswoude
• Brasserskade | parkeerterrein Brasserskade / Castrop Rauxellaan
• Geerweg | grasveld Koningsplein.

Op deze plekken worden ook activiteiten georganiseerd. Als er op oudjaar veel wind staat, is een vreugdevuur te gevaarlijk en niet toegestaan. Op andere plaatsen dan deze drie locaties is een vreugdevuur nooit toegestaan. Het vreugdevuur op de Geerweg is kleiner dan vorig jaar.  

Tip 8: meld vernieling

Het gebruik van zwaar vuurwerk leidt vaak tot vernielingen. Daarom staat er een flinke boete op. Ziet u dat iemand schade veroorzaakt door het afsteken van vuurwerk, bel dan 112.

Tip 9: opgeruimd staat netjes

Ruim altijd het afval op na afsteken van vuurwerk. Zet afvalzakken en containers alleen op de ophaaldag op straat. En laat geen lege flessen achter op straten en pleinen. De Papaver en de gemeente roepen Delftenaren op om gezamenlijk vuurwerkafval weg te vegen. Meedoen is makkelijk: pak 1 januari om 12.00 uur ’s middags een bezem, afvalgrijper en vuilniszak en ga aan de slag! Goede kans dat u uw buren tegenkomt om het samen te doen – een mooi en schoon begin van het nieuwe jaar! Heeft u opruimmaterialen nodig? Die kunt u lenen bij De Papaver. Ook voor gratis afvalzakken kunt u bij De Papaver terecht.  Wilt u van uw kerstboom af? Daarover vindt u informatie op de site van Avalex.

Kijk voor meer informatie op:

Een fijne, én veilige jaarwisseling! (Foto: Koos Bommelé)
Terug
vrijdag 28 december 2018 07:00:30 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob