Laatste Nieuws

Onafhankelijkheids-verklaring in Prinsenhof

 

Het Plakkaat van Verlatinghe, de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland uit 1581, is van vrijdagmiddag 15 februari 12.00 uur tot en met zondag 17 februari te zien in Museum Prinsenhof Delft.

Het bijzondere document krijgt een prominente plek in de tentoonstelling 'Willem van Oranje is hier!' De bruikleen is uniek en het document verlaat zelden het Nationaal Archief, maar voor deze tentoonstelling werd een uitzondering gemaakt.

Het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581 is de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland. In het document wordt de Spaanse koning Filips II niet langer erkend als heer der Nederlanden. In de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) komen de Nederlanden in opstand tegen de Spaanse vorst.

Onafhankelijkheids-verklaring in Prinsenhof

1572

Willem van Oranje schreef de onafhankelijkheidsverklaring in Delft. In 1572 komt hij naar het veilig ommuurde Delft om uit handen te blijven van de Spaanse overheerser. Hij neemt zijn intrek in het katholieke Sint Agathaklooster, dat vanaf dan bekend komt te staan als ‘het Prinsenhof’.

Vermoord

Op deze plek leidt hij ook de Opstand, strijdt hij voor geloofs- en gewetensvrijheid en schrijft hij zijn beroemde verweerschrift, de Apologie. Tot 10 juli 1584, wanneer hij wordt vermoord door Balthasar Gerards. De kogelgaten zijn nog altijd de stille getuigen van deze politieke moord.

Topstukken in perspectief

Op 21 maart 2019 opent het Nationaal Archief de tentoonstelling Topstukken in perspectief – van Plakkaat van Verlatinghe tot abdicatie waarin vijftien archiefstukken uit de collectie centraal staan. Voorafgaand hieraan is dit bijzondere document een weekend te bekijken in Museum Prinsenhof Delft. 

Programma

Op vrijdagavond 15 februari organiseren Museum Prinsenhof Delft en het Nationaal Archief een gezamenlijke lezing over de betekenis van het Plakkaat van Verlatinghe. Het hele weekend geven medewerkers van het museum en archief een toelichting bij dit unieke stuk. Op zondagmiddag om 15.00 uur is er voor kinderen tussen 8 en 12 jaar een kindercollege over de onafhankelijkheidsverklaring.
Terug
vrijdag 8 februari 2019 06:37:46 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob