Laatste Nieuws

Kunst Gillis van Oosten

 

Beeldend kunstenaar Gillis van Oosten (1916–2005) werkte het grootste deel van zijn leven in Delft, zijn geboortestad. Toen hij overleed, liet hij al zijn werk na aan deze stad.

Een groot deel daarvan ging naar Museum Prinsenhof Delft, een deel ging naar familie en er is nu ook een deel op de markt.

Museum Prinsenhof Delft heeft een representatieve dwarsdoorsnede van honderd werken van Van Oosten opgenomen in de collectie, aansluitend bij de pijler ‘Delftse meesters’ van het museum. Verder is een aantal olieverfportretten overgedragen aan familieleden van Van Oosten.

Kunst Gillis van Oosten

En dan is er door de gemeente nog een deel overgedragen aan Stichting Onterfd Goed in Eindhoven, een stichting zonder winstoogmerk.

Herbestemmen

De stichting zal de werken van Van Oosten zorgvuldig herbestemmen, onder meer door verkoop via www.onterfdgoed.nl. Dit betekent dat Delftenaren nu de kans hebben om een origineel werk van Van Oosten aan te kopen.
De opbrengst uit de verkoop wordt gebruikt om musea en andere erfgoedbeheerders te adviseren en begeleiden bij collectievraagstukken.

Kunststromingen

Gillis van Oosten experimenteerde tijdens zijn loopbaan met diverse technieken en media, van schilderijen en tekeningen tot zeefdrukken en perspex reliëfs. In zijn objecten zijn verschillende kunststromingen zichtbaar. Zijn werk loopt uiteen van realistische landschappen en zelfportretten tot abstracte spettertekeningen met Oost-Indische inkt.
In het verleden wijdde Museum Prinsenhof Delft al een aantal tentoonstellingen aan Van Oosten. Binnenkort zal een kleine selectie uit zijn werk (waaronder Haven van Cannes uit 1954, zie foto) permanent te zien zijn in de torenkamer van het oude stadhuis aan de Markt.
Terug
vrijdag 8 februari 2019 06:49:45 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob