Laatste Nieuws

‘Naast m’n studie zet ik me graag in als vrijwilliger’

 

Meegesleept worden in een verhaal. De TU Delft-student Britt Hoornaert weet uit eigen ervaring wat taal, wat lezen met je kan doen. Dat wil ze graag doorgeven als vrijwilliger van Taalvisite. Studenten doen vaker vrijwilligerswerk, maar bij Hoornaert zit er een bijzonder randje aan: zij volgde gisteren vrijwilliger Marja van Bijsterveldt op.

Britt Hoornaert (links op de foto): “Ik ben opgegroeid in Franstalig België en heb mij de Nederlandse taal eigen gemaakt door als kind heel veel te lezen. Ik was gek op lezen, kon helemaal in het verhaal opgaan. Nu doen veel mensen dat door binge-watching – een Netflix-serie in één keer bekijken. Doe ik ook graag, maar ik zit net zo lief met een goed boek op de bank.”

‘Naast m’n studie zet ik me graag in als vrijwilliger’

Bingo

“Ik heb vroeger ook vaak met kinderen gewerkt. Vond ik leuk. Toen ik in Delft ging studeren, wilde ik kijken of ik hier iets kon betekenen voor kinderen én iets kon doen met mijn passie voor lezen. Op de site van Studentenvrijwilligerswerk Delft kwam ik een vacature tegen van vrijwilliger voor Taalvisite. Bingo! Ik heb me meteen aangemeld.”

Kind centraal

“Voordat ik als vrijwilliger aan de slag kon, kreeg ik een training van Taalvisite. Die heb ik in januari gedaan. Wat ik daar geleerd heb, is dat het kind aan wie je voorleest, centraal staat. Dus geen tv aan, mobiel uit, in een rustige omgeving, en ouders stimuleren om actief mee te doen. En dat je als vrijwilliger niet alleen voorleest, maar ook napraat over het verhaal, spelenderwijs met spellen aan de slag gaat en leesplezier in het gezin brengt.”

Inzet als vrijwilliger

“Alaa, het meisje aan wie ik ga voorlezen, is de afgelopen weken voorgelezen door burgemeester Marja van Bijsterveldt. Elke woensdag ging ze op Taalvisite om een uur voor te lezen. Woensdag (13 maart, red.) leest zij voor het laatst voor en neem ik het voorleesstokje van haar over. Ja, ik volg de burgemeester op. Maar het gaat niet om mij of om de burgemeester, het gaat erom dat je je als student naast je studie ook kunt inzetten als vrijwilliger, voor Delft of voor Delftenaren. Zo leer je ook de stad waar je studeert beter kennen.”

Power

“Als voorleesvrijwilliger moet je natuurlijk wel iets hebben met taal. Je moet voorlezen leuk vinden en je kunnen verplaatsen in het kind. Ik heb al kennis gemaakt met het meisje aan wie ik ga voorlezen. Zij heeft net als ik heel veel plezier in lezen. Wel kan haar woordenschat nog wat power gebruiken. Met Taalvisite gebeurt dat spelenderwijs. DOK werft en traint de vrijwilligers en koppelt ze aan een gezin. Er zijn nu zo’n 70 vrijwilligers bij Taalvisite, en nieuwe vrijwilligers zijn welkom. Na een training ga je ten minste 15 keer voorlezen. In principe elke week, behalve in de schoolvakanties. En de boeken en spellen die ik nodig heb om uit voor te lezen, die kan ik gewoon ophalen bij DOK.”

Wél leuk

“Natuurlijk hebben niet alle studenten iets met taal of vinden ze het niet allemaal leuk om met kinderen samen te werken. Maar Studentenvrijwilligerswerk Delft heeft nog veel meer vrijwilligersvacatures voor studenten – vast ook iets wat ze wél leuk vinden, zoals ik voorlezen leuk vind. Dat maakt me blij. Helemaal nu we samen in het verhaal kunnen kruipen – binge-reading.”


Ook vrijwilligerswerk doen naast de studie? Kijk voor vacatures op studentenvrijwilligerswerkdelft.nl (foto: Marjolein Jense).
Terug
vrijdag 15 maart 2019 07:29:00 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob