Laatste Nieuws

Food waste? I CHANGE!

 

De beweging I CHANGE the value of food, Rabobank en gemeente slaan de handen ineen om voedselverspilling in de regio aan te pakken. Iedereen kan meedoen.

Wereldwijd wordt één derde van de totale voedselproductie verspild. Dat heeft een gigantische impact op de aarde en het klimaat. Niet alleen vanwege de producten zelf die verloren gaan, maar ook vanwege de grondstoffen, de energie, het transport, en alles wat ervoor nodig is geweest om het eindproduct te maken. Dit kan zo niet langer, vindt Mirte van Eijl. Zij is oprichter van I CHANGEthe value of food. Een platform waarmee ze Delft (en uiteindelijk heel Nederland) bewust wil maken van voedsel en de verspilling minimaliseren. De eerste support is al binnen, met de Rabobank en gemeente als ondersteunende partners.

Food waste? I CHANGE!

Vlekje

De gemeente Delft heeft een stuk braakliggend terrein in de Spoorzone ter beschikking gesteld waar I CHANGE in mei een broedplaats zal openen. “Hier gaat het gebeuren”, aldus Van Eijl. “Dit wordt ons speelveld om te testen en te ontdekken hoe we door waardeverhoging van voedsel, voedselverspilling kunnen minimaliseren. Van vrijdag tot en met zondagavond zijn we een restaurant met food-waste diners, waar Delftse koks gerechten maken met voedsel dat supermarkten niet meer verkopen, omdat er bijvoorbeeld een vlekje op zit. Daarnaast openen we een zero-food-wastewinkel met producten waarmee de consument zijn of haar eigen verspilling tegen kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan leuke doggybags of handige opbergbakjes.”

Bewust maken en inspireren

Van Eijl wil bezoekers ook bewust maken van hun eigen food waste. “Zo starten we met een fotoreportage waarin zes à tien verschillende Delftenaren worden geportretteerd rondom hun koelkast en vertellen wat ze nou precies doen met alle producten die zij in huis hebben. Op die manier zie je de verschillen en ga je als bezoeker ook nadenken wat je allemaal doet met jouw producten. Vanuit I CHANGE zetten wij iedereen in zijn verantwoordelijkheid en in zijn kracht."

In actie komen

"Dit doen wij door te werken met bedrijven en consumenten die willenbewegen. Zij vormen de Koplopers die het voortouw nemen om food waste te minimaliseren. Bovendien leggen we alles wat we hier in Delft ondernemen vast in een visueel draaiboek, om overal in het land mensen te kunnen inspireren om vanuit hun verantwoordelijkheid in actie te komen.” Door regionaal de krachten te bundelen verwacht Van Eijl bergen te verzetten en een toekomst met minimale verspilling dichterbij te brengen.

Krachten bundelen

Dat krachten bundelen zijn vruchten afwerpt, laat I CHANGE zien in de eerste podcast-uitzending ‘Delft aan tafel’. In deze podcast vertellen diverse Delftse tafelgasten hoe zij hun verantwoordelijkheid nemen om regionaal food waste te minimaliseren. Zo zegt wethouder Stephan Brandligt: “Goede duurzame initiatieven zijn ook vaak sociale initiatieven. En goede sociale initiatieven zijn vaak ook duurzame initiatieven. Wat we nodig hebben is een verbinding tussen al die initiatieven die er zijn. Daarom is I CHANGE zo goed om dat bij elkaar te brengen.”

Crowdfunden en Koplopen

Voor de start van I CHANGE en het realiseren van de broedplaats is een crowdfunding campagne gestart. Wilt u net als de Rabobank en de gemeente I CHANGE steunen? Kijk op Crowdaboutnow. Hier kunt u ook de podcast bekijken. Wilt u Koploper worden, of meer informatie over dit initiatief? Kijk op I-CHANGE.nu of stuur een e-mail.
Terug
vrijdag 15 maart 2019 07:32:11 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob