Laatste Nieuws

Niet poepen op stoepen!

 

Leerlingen van basisschool De Schatkaart hebben samen met vijf tweedejaarsstudenten van Virgiel onderzocht wat Voordijkshoorn nodig heeft om er leuker te leven en te ravotten. En: ze komen daar ook voor in actie.

Studentenvereniging Virgiel werkt samen met de landelijke stichting Move, die studenten koppelt aan kinderen, met als doel: samen in actie komen voor de leefomgeving, om zo de kinderen te laten beseffen dat zij de wereld kunnen veranderen, en later ook iets kunnen doen waar zij een passie voor hebben.

Niet poepen op stoepen!

Elk jaar doen studenten van Virgiel mee aan een Move-project. Dit jaar zetten vijf Virgiel-studenten zich via Mover in om samen met 18 leerlingen van groep 6, 7 en 8 van bassischool De Schatkaart het leven in Voordijkshoorn leuker te maken.

Verbetering

“De leerlingen gaven aan om met kunst en cultuur hun wijk leuker te willen maken”, zegt Hella Fontijn, één van deze vijf Virgiel-studenten. “Okay, maar hoe dan? Daarover hebben we een brainstorm met ze gehouden. En wij zijn de wijk in geweest.” Er bleken trouwens al leuke dingen in de wijk te zijn, zoals mini-biebs en een leuke ‘sloot-pont’. “Maar de kinderen kwamen ook zaken voor verbetering op het spoor”, zegt medestudent Maxime Spapens. “Zoals iets doen tegen afval op straat, of tegen de lelijke grauwe afvalbakken. Of om automobilisten erop te wijzen dat ze niet zo moeten scheuren op straat. En hondenpoep op straat, daar wilden de kinderen ook vanaf. En daar wilden ze zich wel voor inzetten.”

Zelf doen

Met steun van de studenten pakten ze dat georganiseerd aan. Fontijn: “Om aandacht te vragen voor het hondenpoepprobleem, gingen de kinderen zich met verschillende zaken bezighouden. Er kwam een commissie Organisatie, Begroting, Ontwerp en Communicatie. Kinderen uit de commissie Organisatie wilden bij de presentatie van hun actie wel graag iets lekkers te eten en te drinken kunnen schenken. Dus moesten de kinderen uit de commissie Begroting sponsors werven. Als hun naam ergens zou worden vermeld, wilde Albert Heijn wel bijspringen, net als GAMMA voor het materiaal voor anti-hondenpoepborden die de kinderen van de commissie Ontwerp gingen maken. Kinderen uit de commissie Communicatie moesten dus de namen van de sponsors op één of andere manier vermelden. Ja, ze moesten er zelf wél wat voor doen!”

Verschil

En ze vonden het, net als de studenten, heel leuk om te doen. “We hoorden vooraf dat de kinderen wel eens lastig en eigengereid zouden kunnen zijn, maar ze waren superlief. Ze zijn echt betrokken bij hun buurt”, zegt Spapens. “We hebben ze ook meegenomen op een dagje uit, op visite bij de burgemeester in het stadhuis (zie foto, red.). Ook hebben ze de stilste kamer van Nederland bezocht, de zogeheten dodenkamer van de TU Delft. Die vonden ze geweldig – om te ervaren hoe het geluid daar wordt geabsorbeerd.” Fontijn vult aan: “Het was erg leuk om met ze samen te werken. En leuk om zo iets te doen voor de stad waar we studeren. En vooral voor deze kinderen, om ze te laten weten dat ze een verschil kunnen maken.”


Vanmiddag zijn de kinderen hun campagne gestart. Ze hebben op drie plekken hun zelfgemaakte borden geplaatst. Kijk voor meer informatie op www.stichtingmove.nl – studenten kunnen zich op deze site ook aanmelden voor nieuwe projecten.
Terug
vrijdag 29 maart 2019 08:27:34 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob