Laatste Nieuws

Hulp voor vogels en insecten

 

Vogels komen langzamerhand terug van warmere oorden, insecten hebben het prima naar hun zin – het gaat goed met het wilde leven in Delft. Maar dat gaat niet vanzelf. Hulp van onder meer de Vogelwacht Delft en de gemeente is belangrijk. En wie wil, kan ook een handje helpen.

Voor de aankomende broedperiode van de oeverzwaluw is een oeverzwaluwwal gemaakt in de Bieslandse polder. “Die broedt aan oevers en in dijken,” zegt Pieter Aaldring, voorzitter van de Vogelwacht Delft. “In deze zandbergen graaft deze vogel een tunnel, waarin het vrouwtje haar eieren legt. De wal is ervoor bedoeld de zwaluw daarbij te helpen. Een nagemaakte dijk, met heel veel ingangen voor de zwaluw om tunnels in te graven.” 

Hulp voor vogels en insecten

Dit is de tweede oeverzwaluwwand in Delft. De andere, in het dijklichaam van de A4, bij afslag Delft, was vorig jaar de geboorteplaats van ruim tachtig oeverzwaluwen.

Cirkel

Een wal is niet alleen goed voor de oeverzwaluw, maar voor de volledige Delftse flora en fauna. Insecten zijn vaak voedsel voor de vogels; de wal biedt hen heel veel nieuwe leefruimte en voedsel. En ze zorgen voor bestuiving, wat uiteindelijk de basis is voor bijna al het voedsel van de mens. Zo is de cirkel rond.

Bijenhotels

Naast deze wal doet de gemeente Delft nog veel meer om de biodiversiteit in de stad te versterken. Die taak ligt in handen van Diny Tubbing, de stadsecoloog. Zo heet zij ervoor gezorgd dat Delft een bijenvriendelijke stad is. “Het gaat nu goed met de Delftse bijen,” zegt Tubbing. “In de afgelopen vijf jaar hebben we tien bijenhotels geplaatst. Van  de 350 soorten wilde bijen zijn er in Delft ongeveer 66. Dat is wel iets te weinig; we willen graag naar de 120 soorten toe.”

Doortrekken

Om dit te realiseren, creëert de gemeente allerlei bijenvoorzieningen. Van bijenhotels, waar ze even kunnen uitrusten, tot bijenstroken. “Een strook met bijvoorbeeld krokussen, omringd door bomen en water”, licht Tubbing toe. “Voor de bij en ook andere insecten de uitgelezen plek om te leven. Bij de Korftlaan is er onlangs een bijenhotel aangelegd. Deze strook willen we helemaal doortrekken naar Zoetermeer.”

Kijken en genieten

Deze ontwikkelingen zijn niet alleen belangrijk voor dier en mens, maar ook gewoon erg leuk. De oeverzwaluwwal en een bijenstrook bieden de uitgelezen kans om allerlei dieren en insecten te spotten en het leven daaromheen te bekijken. “Geniet van de natuur. Leer kijken en gebruik je zintuigen,” drukken Aaldring en Tubbing alle Delftenaren op het hart.

Handje helpen?

Hebt u geen ruimte voor een wal in uw tuin, maar wilt u de Delftse natuur wel een handje helpen? Aaldring en Tubbing tippen: gebruik geen gif (van het gif dat vorige zomer gespoten is om de buxusmot te bestrijden, heeft de koolmees heel veel last gehad). En: vergroen uw tuin: tegels eruit, groen erin. Zorg voor variatie – denk daarbij aan bloeiende planten, struiken en gras.


Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Delft Wordt Groen.
Terug
vrijdag 12 april 2019 06:29:10 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob