Laatste Nieuws

Miljoenen voor techniekonderwijs

 

33 scholen in de regio hebben deze week 12 miljoen euro binnengehaald om het technisch onderwijs in Haaglanden verder te versterken. Deze is bedoeld om de samenwerking van bedrijven, vmbo-scholen, (technische) mavo’s en mbo- en aoc-opleidingen te versterken.

Die samenwerking is hard nodig vanwege de grote tekorten aan technisch geschoold personeel. Bovendien is er een betere aansluiting nodig van het technisch onderwijs op de behoeften van bedrijven. Meer dan 100 bedrijven in de regio Haaglanden gaan een bijdrage leveren.

Miljoenen voor techniekonderwijs

Begeleiden van jongeren

De bedrijven stellen bijna € 1,5 miljoen beschikbaar voor de komende vier jaar. Minister Arie Slob voegt daar nog eens ruim 12 miljoen aan toe. Met het geld kunnen bijvoorbeeld leraren worden aangetrokken of bijgeschoold. Ook kan er apparatuur en materiaal worden gekocht en nieuwe keuzevakken worden bedacht. Ook het begeleiden van jongeren bij hun loopbaanoriëntatie is onderdeel van het plan.

Bedrijfsruimten en apparatuur

Bedrijven dragen bij met praktijkstages en gastlessen. Daarnaast bieden ze hun bedrijfsruimten aan of stellen ze apparatuur beschikbaar voor in de vmbo-lokalen. Ook ROC Mondriaan en een aantal basisscholen werken mee. Ook de gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Delft, Westland en Pijnacker-Nootdorp dragen bij.

Opleiding voortzetten

De samenwerking moet jongeren enthousiast maken voor een technische opleiding en uiteindelijk een technisch beroep. Het gaat om bedrijven in de bouw, de metaaltechniek en de elektrotechniek. Maar ook om zorginstellingen, de glastuinbouw en de regionale brandweer. Het bedrijfsleven wil een blijvende instroom van technisch opgeleid en gemotiveerd personeel. Na het vmbo kunnen leerlingen hun opleiding voortzetten in het mbo via een dag- of praktijkopleiding.

Voortdurend vernieuwen

,,We  weten niet hoe de technische arbeidsmarkt eruit ziet als de huidige leerlingen gaan werken”, laat Fons Loogman van Lucas Onderwijs weten. “Daarom moeten scholen in staat zijn hun onderwijs voortdurend te vernieuwen. Met de € 12 miljoen extra krijgen 33 scholen in onze regio daar in elk geval vier jaar lang de middelen voor. Dat bedrijven actief meedoen aan de vernieuwing maakt het onderwijs aantrekkelijker. En het vergroot de kansen van de jongeren op de arbeidsmarkt."

Enthousiast maken

“De samenwerking is een belangrijke stap. Daarmee maken we jongeren enthousiast voor een technische opleiding en uiteindelijk een technisch beroep”, zo laat de Delftse wethouder Hatte van der Woude van Onderwijs weten. “Alle vmbo-locaties in Delft doen mee, samen met ROC Mondriaan en AOC Wellant. Het Delftse Festo is al langer betrokken bij techniekonderwijs. Het bedrijf heeft met de verschillende brancheorganisaties uit de techniek medewerking toegezegd. Hiermee kunnen we de vmbo- en mbo-scholen in Delft echt ondersteunen.“
Terug
donderdag 4 juli 2019 17:56:11 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob